Recensie

Film: In the Heights ⭐⭐⭐1/2

Voor Hamilton schreef Lin-Manuel Miranda In the Heights. En voordat het Tony’s regende voor Hamilton, viel er al een stortbui aan Tony’s voor zijn voorganger. Tijd voor een bioscoopversie van de musical. Musicalworld geeft de film ⭐⭐⭐½ ster. In The Heights draait vanaf 30 juni in de Nederlandse bioscopen.

Als zijn ouders net in de Verenigde Staten aankomen vanuit de Dominicaanse Republiek, is het eerste wat ze zien een Amerikaans marineschip met de tekst ‘U.S. Navy’. En zo is er ineens een naam voor de hoofdpersoon van In the Heights: Usnavi. Deze Usnavi is nu in de twintig en runt een bodega in Washington Heights, gelegen in het uiterste noorden van Manhattan. Zo noordelijk dat een kennelijk verdwaalde toeriste vertwijfeld verzucht: “Ik ben nooit noordelijker geweest dan de 96e straat.” Usnavi verkoopt broodjes, fruit, drank en loten. Dat laatste trekt veel buurtbewoners, want ooit zal een koper een grote prijs winnen. Maar dat zal nog even duren, geduld en vertrouwen zijn dus geboden. ‘Paciencia y fe’ is daarom het motto van Abuela Claudia, de matriarch van de buurt die ieders ontzag geniet.

De buurtwinkel van Usnavi is hiermee het epicentrum van Washington Heights en in die winkel ontmoeten we een waaier aan personages. Een nagelstyliste, de eigenaar van een taxibedrijf, de winkelhulp zonder verblijfsvergunning, allemaal werken zij hard om de eindjes aan elkaar te knopen. En allemaal hebben zij een kleine droom, een suenito. Zo droomt Usnavi van een terugkeer naar de Dominicaanse Republiek om de vervallen bar van zijn overleden vader nieuw leven in te blazen. “Hier werk ik om te overleven”, zegt hij, “daar heb ik liefdewerk.” In afwachting van het uitkomen van hun droom dansen de inwoners erop los, op straat en in het zwembad. En altijd goedgehumeurd. Tot op het hoogtepunt van een hittegolf het bericht komt dat een grote prijs van de loterij gevallen is in Washington Heights. Wie o wie kan zich losmaken van zijn lot?

 
Foto: Warner Bros  

Regisseur Jon M. Chu is bekend met zang- en dansfilms, denk aan Step Up 2 en Step Up 3D, en straks neemt hij de riskante taak op zich om de megamusical Wicked te verfilmen. Zijn uitgelaten In the Heights geeft vertrouwen dat het wel goedkomt met dat Wicked. Zijn acteurs (Anthony Ramos, Olga Merediz, Leslie Grace) zijn stuk voor stuk in hun element in zowel muziek- als dramatische scènes. Ramos is misschien wel te goed, want terwijl zijn personage beweert dat zijn danskunsten doen denken aan een dronken Chita Rivera, zien we hem vooral in de spectaculaire massadansscènes op straat niet slecht afsteken bij het begenadigde ensemble. Het kroonjuweel van In the Heights, de muziek en de songs van Lin-Manuel Miranda, is natuurlijk het meest interessant. De geest van Hamilton waarde kennelijk al vroeg rond in Miranda’s brein. We horen ware, maar wel iets eenvoudiger, voorstudies van de beruchte Hamilton-raps. Waartussen zich een aantal opvallend traditionele musicalballads beweegt.

Genoeg ingrediënten voor een regelrechte zomerhit, zou je kunnen zeggen. Maar toch wist de film in zijn eerste weekend in Amerika maar amper 11 miljoen dollar bij elkaar te schrapen. Natuurlijk, deze barre coronatijden met gesloten bioscopen hebben filmmaatschappij Warner doen besluiten hun films ook op streamservice HBO Max uit te brengen. Maar films als Kong vs Godzilla en The Conjuring - The Devil Made Me Do It hebben ondanks HBO Max goed gepresteerd. Hoewel musicalfilm The Greatest Showman in 2017 mede dankzij harde kritieken slecht begon, maar geruisloos meer dan 400 miljoen opbracht, is er weinig hoop dat In the Heights eenzelfde bofkont zal worden. Een reden hiervoor kan zijn dat de film te weinig drama draagt. Terwijl de bioscoopbezoeker in een donkere zaal juist veel heftigs wil ervaren. De film snijdt natuurlijk de situatie rond mensen van kleur in Amerika aan, maar komt niet verder dan wat gekrab aan de oppervlakte. Bijna elk ernstig moment wordt onmiddellijk schoongepoetst met een spectaculair dansnummer met lachende gezichten. Alsof er niets aan de hand is, daar in The Heights. 


 

25 June 2021
Film (preview)
Amsterdam
Pathé Arena