X

Wist je dat?

Je kunt met de slider zelf bepalen of je nu meer het artikel wilt lezen of de videoreportage wilt bekijken.

Recensie

Mees Kees op kamp: vooral aangenaam ⭐⭐⭐1/2

De meeste bestanddelen van Mees Kees op kamp zijn perfect in orde, alleen had het verhaal meer pit kunnen gebruiken. ⭐⭐⭐1/2

Gebruik de slider om te bepalen wat je het meest wilt zien.

Een musical maken van het beproefde gegeven van jeugdboekenheld Mees Kees is een goed idee. Niets leuker dan een feelgoodvoorstelling met aanstekelijke liedjes rond een charismatisch karakter dat bij zijn verschijning al een glimlach op je mond afdwingt. Die voorstelling is er nu, Mees Kees op kamp, en dat charismatische karakter wordt moeiteloos neergezet door een van de meest talentvolle nieuwkomers in de vaderlandse musicalwereld.

‘Nieuwkomer’, dat kun je deze Luuk Haaze eigenlijk al niet meer noemen met zijn nominatie voor een Musical Award in 2022 voor beste mannelijke hoofdrol in Spring Awakening. Maar het lenige, energieke en gretige wat je zo vaak bij jeune premiers in de musicalwereld ziet, is Luuk nog steeds aan te zien in Mees Kees op kamp.

Mees Kees draait echter niet alleen rond het niet te ontkennen talent van Luuk Haaze. Anouk van Nes en Mylène d’Anjou spelen met verve en plezier hun rollen als de manus-van-alles die voor alles in is en de stijve schooldirectrice die meer aan regels hecht dan haar leerlingen. Daarnaast staat een ongelooflijk sterke groep kleine acteurs van wie je je afvraagt hoe zij al die vaardigheden in hun nog korte leventje onder de knie hebben gekregen. Het geheel oogt heel natuurlijk en is op z’n best tijdens een van de vele vrolijke (op één lied na), onbezorgde en aanstekelijke liedjes van Marnix Wetzer.

Had zo’n prachtige groep ook nog maar een echt goed verhaal in de schoot geworpen gekregen. De essentie van Mees Kees op kamp is dat de meester op elke tegenslag wel een oplossing heeft. De klas gaat namelijk op kamp in de duinen, of ‘werkweek’ zoals de schooldirectrice prefereert, terwijl een hevige storm de pret dreigt te verstoren. Allerlei problemen en probleempjes dienen zich aan, zoals bedplassen, gezond eten en natuurlijk stormschade. Maar in de vredelievende wereld van Mees Kees komen pesten, racisme en homofobie niet voor. Ook de ‘oplossingen’ waarmee Mees Kees opdraaft, zijn als je ze goed beschouwt niet zo heel vindingrijk. Na anderhalf uur lievigheid mis je toch iets. Originele, slimme vondsten hadden de voorstelling net dat beetje meer pit kunnen geven en onvergetelijker kunnen maken dan het genoeglijke, aangename avondje dat hij uiteindelijk is geworden.

14 January 2024
Première
Hoorn
Schouwburg Park Hoorn
http://www.meeskeesdemusical.nl
mees kees, op kamp, luuk haaze, anouk van nes, mylene d'anjou,