1 of 2 |  1 2 > 
De beste/leukste musicals die je in 2012 hebt gezien.
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Einde jaar, lijstjestijd. Het is weer tijd om de beste voorstellingen die je in 2012 voor het eerst zag in een lijstje te zetten. Een top zoveel dus, waarbij je zelf mag weten wat zoveel is. Het is wel de bedoeling voorstellingen te noteren die je kon waarderen Dus niet een top 10 opvullen met een slechte show, omdat je er maar 10 hebt gezien of zo.

Het leukst is om kort te vermelden waarom je zo hebt genoten. Ik trap af met mijn top 10. Tegen de jaarwisseling zal een langere top van mij volgen, ook met mogelijke wijzigingen door shows die ik nog moet gaan zien.

Hier is ie:
1. Matilda (London, 3)
Een nieuw wereldwonder in Londen. Na Billy Elliot verreweg het beste wat ik in jaren heb gezien. Alles klopt: verhaal, muziek, cast. Fantastisch
2. Rebecca (Stuttgart, 1)
Drama ten top. Een prachtige staging, mooie acteurs, en een paar geweldig dramatische nummers. Ik was zeer onder de indruk.
3. Robin Hood (Antwerpen, 1)
Het castalbum is al jaren favoriet, en nu was de voorstelling dan eindelijk ook voor mij te zien. En die viel ondanks de enorm hoge verwachtingen niet tegen. Top.
4. Annie (Den Bosch, 1)
Tja, een bekend stuk, maar de uitvoering is ditmaal ongeevenaard. Ondanks een wat tegenvallend Rooster-paar, en dankzij een fantastische La Arean,.
5. De gebroeders Leeuwenhart (Hoorn, 1)
Een nieuwe versie maken van een buitengewoon geslaagde musical, en dan weer een topprestatie leveren. Een van Terra’s hoogtepunten.
6. Ja Zanna, nee Zanna (Amsterdam, 1)
Guilty. Het is allemaal gebakken lucht, maar zelden was datzo lekker.
7. 13 (NYMT)(Londen, 1)
Energieke voorstellingen boeien. En deze is geen uitzondering. Geweldige jongeren in een feest van een show. Herkenbaar op vrijwel alle vlakken.
8. Soho Cinders (Londen, 1)
Weer zo’n niemendalletje waar ik o zo van heb gesmuld.
9. Loserville (Londen, 1)
De nieuwe Grease. Het is bijna een belediging. Dit is wel zo veel leuker dan Grease. Weer zo’n supercast die alles geeft tijdens een show.
10. Koning van Katoren (Theater Terra)(Amsterdam, 1)
Twee keer Terra in de top 10 en niet omdat ik weinig voorstellingen zag. Het verhaal is een favoriet van mij, en de uitvoering mag er zijn. Top (al is de kans dat deze uit de top 10 duikelt no steeds huizenhoog aanwezig).

[ Gewijzigd: 17 December 2012 11:43 PM by Jeroen ]
  [ # 1 ] 13 December 2012 12:15 PM
Avatar
Musical Ster
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  5449
Geregistreerd  2007-01-20

Het einde van 2012 alweer in zicht mensen.. Mijn tweede jaarwisseling als teamlid van Musicalworld. Vond ik vorig jaar al dat ik veel zag, dit jaar zag ik er meer.
Ik zag 24 verschillende musicals, in 3 landen. En 5 voorstellingen die onder ‘overige’ vallen.

Ik trap dan ook af met een ‘overige’.

1. Musicalworld Live!: De voorbereidingen waren alleen al geweldig. We hebben een ontzettend fijn team.. Daarnaast werden we ‘gezegend’ met de medewerking van Michael Diederich, geen echt team-member maar het voelt inmiddels wel zo. De avond was prachtig! Mooie muziek, mooie line-up, mooie uitreikingen, mooie ‘cast’ en al onze mooie forummers. Dikke kus voor ons lieve team en onze lieve ‘cast’.
2. Miss Saigon: Tja.. Hij hoort hier toch thuis. De musical die ik vaker zag dan ik ooit voor mogelijk zou houden. Hij stond ook al in mijn lijstje van vorig jaar.. Waarom ik ‘m weer noem in 2012? Het warme plekje in mijn hart, het zit er nog steeds. De reünie en Ton’s laatste waren meer dan indrukwekkend.
3. Anything Goes (New York): Mijn eerste Broadway musical ever. Ik houd van de muziek, van de aankleding, van het verhaal, van het sfeertje.. VAN ALLES.. En dan ook nog legende Joel Grey, op 80-jarige leeftijd, aan het werk mogen zien.. Wow.. En ja, Stephanie J. Block als redhead Reno Sweeney maakte ook indruk!
4. Evita (New York) Het was zo’n avontuur om aan deze kaartjes te komen.. Uiteindelijk maar $38,- betaald voor rij 5.. Stressen, gekkenhuis.. En dan tijdens ‘Oh, What A Circus’ heel erg opgelucht zijn dat Ricky Martin daar stond. Wat een ervaring!
5. Kiss Me Kate: Oh wat was ik huiverig toen ik ging.. Persberichten waarin dingen geroepen werden als: ‘De suikerzoete laag van Cole Porter halen.’ Maar die avond.. De muziek blijft suikerzoet maar dan ingezet in wrange situaties.. Onheilspellend. Wow.
6. Hema de Musical: Laagste verwachtingen ever.. Geweldige avond gehad. Hilariteit alom..
7. De Zangeres Zonder Naam: Over lage verwachtingen gesproken.. 😉 Ik ben nog nooit met zo’n lekker gevoel het theater weer uitgestapt. Wat een heerlijkheid..
8. De Jantjes: Klassieker die ik vooralsnog nooit zag. Sterke muziek, sterke cast. YES
9. Annie: Misschien wel beter dan De Jantjes.. Maar de cast van De Jantjes heeft ze toch laten ‘winnen’. Annie is mijn aller eerste musical liefde. En in het theater was het ook meer dan fijn.
10. The Little Mermaid: Ondanks wat op- en aanmerkingen aan decors en kostuums heb ik een fijne middag gehad. Ik zat met een heerlijk Disney-gevoel in mijn stoel. Leuk!

Speciale aandacht: Shrek in Londen. De show vond ik leuk, niet geweldig… Maar het was zo bijzonder. Met Albert Verlinde Entertainment in een privé-vliegtuig naar Londen, Shrek bekijken en weer terug. Geweldige kans waar ik meer dan dankbaar voor ben!

Toch wil graag benadrukken dat hoe meer voorstellingen je ziet, hoe moeilijker zo’n lijstje is. Ook vind ik het moeilijk om een rangorde aan te brengen. Elke voorstelling pakte me op zijn eigen manier in. Het ligt ook heel erg aan mijn behoefte van die dag. Maar deze 10 vind ik het noemen meer dan waard.. (Ondanks dat ze morgen weer in een andere volgorde zouden kunnen staan.. Tenminste.. 4 t/m 10 dus)

[ Gewijzigd: 13 December 2012 12:28 PM by Pascale ]
   Handtekening   

Ever had the feeling that everyone goes QUACK while you go HONK?

  [ # 2 ] 15 December 2012 09:26 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  3825
Geregistreerd  2005-07-31

2012 was een jaar zonder Broadway voor mij. Dat is lang niet gebeurd, maar soms lopen jaren zo. Gelukkig stond West End uitgebreid op het lijstje (al waren er dit jaar meer goede toneelstukken dan musicals te zien). Mijn Top 10 van dit jaar is als volgt:

1.  Matilda (West End)
Een nieuwe superhit is geboren. Bij binnenkomst in het theater denk je nog even dat je naar een schoolvoorstelling gaat kijken (zelden zoveel kleine opgewonden meisjes in de zaal gezien), maar binnen 2 minuten besef je dat je zit te kijken naar een buitengewoon slimme, briljant geregisseerde voorstelling zit te kijken. Een van de lekkerste scores in jaren, zelfs gezongen door kinder-piep stemmetjes.

2.  Hij Gelooft in Mij
Prachtig Nederlands drama over de volkszanger die blijkbaar een musical in zijn repertoire verstopt had. Best geacteerde voorstelling van het seizoen die op mij diepe indruk maakte. Dat het inmiddels is uitgegroeid tot de “hottest ticket in town”  is alleen maar fijn: avontuur van Stage wordt beloond. Van deze show zijn we nog niet af. Ik ook niet, want ik wil Hadewych nog zien!

3.  Next to Normal
Next to Normal op z’n Nederlands: dat was wel even anders dan het oorverdovende geweld op Broadway. Maar wat stond er een heerlijke cast op het toneel en wat wisten de acteurs me te raken! Kleinsma leek vooraf misschien niet de meest ideale Diane, maar ze was briljant. Beste rol uit haar carrière. Ik had zelf nog wel iets meer gillende gitaren gewild, maar deze fijngevoelige versie van Kitt’s meesterwerk kwam misschien wel harder binnen dan de Broadway versie.

4. London Road (National Theatre Londen)
London Road is een documentaire musical. Dat genre bestond volgens mij nog niet, maar leverde in het Olivier een fantastische middag theater op. Het verslag van een buurt waar straatprostitutie opkomt en een moordenaar rondloopt, verteld in gezongen interviews. Kom er maar eens op. Als je dan ook nog de eh-tjes, versprekingen en dubbelingen in de spreektaal op bloedmooie muziek weet te zetten, ben ik om.

5.  Sweeney Todd (West End)
Michael Ball en Imelda Staunton op de toppen van hun kunnen in Sondheim’s meesterwerk. Dat kon bijna niet fout gaan en dat ging het ook niet. Sfeervolle, nare en enge middag in zomers Londen, heerlijk.

6.  Jersey Boys (West End)
Jarenlang voorbij gelopen onder het mom “vind ik vast niks aan”, maar mijn hemel, wat een heerlijke voorstelling is dit! Net als Hij Gelooft in Mij een autobiografische musical, maar dan groots, flitsend en briljant gemonteerd door Des McAnuff. Hardwerkend ensemble, geweldig geluid, prachtig geproduceerd: geen weerstand aan te bieden…

7.  SOHO Cinders (Off West End)
Verrukkelijke roze suikerspin over een escort jongen in de Londense Gay wijk Soho. Door de uiterst sterke cast en lekkere muziek viel niet op dat Cinders in de kern een halfslachtige Assepoester bewerking is. Geef mij twee van die stiefzusters en die prins op dat paard! Rrrrrrrrr.

8.  Grand Hotel (M-Lab)
Het Berlijn van het Interbellum werd op schitterende wijze verbeeld in deze weinig gespeelde voorstelling. Grand Hotel is fragmentarisch, maar rijk aan interessante personages en meeslepende muziek. Ik gunde deze voorstelling van M-Lab een langere run en een groot orkest, maar zelfs in deze versie bleek maar weer hoe goed de muziek van Yeston op het toneel werkt.

9.  Straf (etcetera producties)
De winnaar van de Frank Sanders musical beurs van afgelopen jaar presenteerde een eerste voorstelling in het kleine Ostade Theater. Straf, gebaseerd op film The Breakfast Club, bleek een uitstekend podium te bieden aan een heel blik nieuw talent. Ik mag hopen dat de musical de kans krijgt om door te groeien: Straf schreeuwt om een live band, meer licht, meer podium. Maar het was voor mij een buitengewoon aangename verrassing dit jaar.

10. Soldaat van Oranje
Helemaal niet nieuw natuurlijk, maar ik heb dit jaar toch weer twee zeer indrukwekkende avonden gehad in de Theaterhangaar. Wat is het toch een prachtige show, die door de producenten op het allerhoogste niveau wordt gehouden. Niet voor niets nog steeds DE theateravond van Nederland.

   Handtekening   

And all shall know the wonder
Of Purple Summer

http://www.facebook.nl/toneelgroeprhetorica

  [ # 3 ] 17 December 2012 01:03 PM
Avatar
West End Ster
RankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1874
Geregistreerd  2006-09-11

Ik hou het bij een top 5:

1) Conny Janssen Danst: How long is now > ik zag deze voorstelling in een tramremise In Rotterdam. Je hebt weleens van die avonden die magisch zijn, dat alles klopt. Dit was er zo één. Ik ga niet super veel naar dansvoorstellingen, ben ook zeker geen kenner, maar dit vond ik prachtig. De setting, de muziek, de emotie en natuurlijk de fantastische choreografie uitgevoerd door prachtige dansers. Verrassend genoeg dé voorstelling die deze musicalfan het meest geraakt heeft in 2012

2) Next to Normal > Met het moeten rangschikken van de musicals merk ik hoe lastig ik dit vind. Er wordt tegenwoordig zoveel moois gemaakt in NL en er op wordt op zo’n hoog niveau gespeeld, dat wat mij betreft de nummers 2 t/m 4 in willekeurige volgorde zijn van kwaliteit.  De reden waarom N2N dan toch op 2 staat is omdat ik het verhaal zo interessant vind én ik zo blij ben dat dit soort voorstellingen toch ook een groot publiek weet te trekken. Door de rauwheid kwam de Broadwayversie wellicht iets harder bij me binnen, maar ik vond deze Nederlandse versie ook magistraal mooi en Simone’s “Ik mis de bergen” één van de mooiste theatermomenten van het jaar.

3) Ramses > Pareltje uit eigen land. Nu scheelt het natuurlijk wel dat ik de muziek van Ramses heerlijk vind. Eén van de voorstellingen die me het meest ontroerde dit jaar, niet in het minst door het fantastische spel van de cast. Ondanks dat het publiek de weg naar het theater goed wist te vinden voor Ramses, heb ik het gevoel dat ie ergens wat ondergewaardeerd wordt in musicalland. Maar dat is wellicht een volledig misplaatst gevoel. Ik vond het in ieder geval een zeer ontroerende musical.

4) Hij gelooft in mij > Grappig: Ramses en Hazes onder elkaar. Meer verschillend kun je ze bijna niet hebben en toch ook zo eender. HGIM is wat mij betreft nog “ongepolijster” dan Ramses. Bij vlagen pijnlijk eerlijk bijna deze voorstelling. Martijn Fischer à­s Hazes zoals al door velen voor mij gezegd is. Ook weer een product uit eigen land dat me wist te raken door de kleinheid, directheid. Een fantastische cast, met Chantal voorop, zorgt ervoor dat de personages nergens karikaturaal worden. En dat is in dit verhaal een prestatie op zichzelf.

5) Wicked > Ik zit niet in het Wicked-kamp, maar vind deze voorstelling gewoon goed gemaakt, onderhoudend Broadway entertainment. Heerlijk avondje uit, maar ik ben het kwijt voordat ik thuis ben uit Scheveningen, wat ook wel eens heel lekker kan zijn. Niet alle rollen vond ik even sterk bezet: het verschil in kwaliteit tussen Elphaba en Fiyero was voor mijn smaak echt te groot bijvoorbeeld. Maar goed: voor de voorstelling als geheel een dikke voldoende, maar minder interessant dan de eerder genoemde shows.

Buitencategorie: Soldaat van Oranje > dé musical van het decenium, nu al. Ondanks dat ik met het stijgen van de leeftijd over het algemeen minder gedoe en minder franje meer ga waarderen, is dit de uitzondering op de regel. Visueel overweldigend spektakel, dat door de strakke regie en het heerlijke spel toch de valkuil van een spektakelshow weet te vermijden en me keer op keer weer meezuigt in het verhaal en de emotie. Mag wat mij betreft nog maanden blijven en uitgroeien tot de succesvolste voorstelling in Nederland ooit. Dat gun ik ze en zou volledig verdiend zijn !

[ Gewijzigd: 17 December 2012 06:59 PM by Mark ]
   Handtekening   

Het is niet de criticus die telt. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat , die als het tegenzit en hij faalt, in elke geval grote moed heeft getoond. T. Roosevelt

  [ # 4 ] 17 December 2012 06:45 PM
Avatar
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  669
Geregistreerd  2010-12-20

Laat ik beginnen dat ik geen lijst heb bijgehouden dus ik doe het uit m’n hoofd..

Met stip op nummer 1 Once - Tja, daar kan ik niet omheen eigenlijk. Prachtvoorstelling. Perfecte cast. Geweldig concept. 3x zitten janken. Prachtvoorstelling!

Eigenlijk komen de volgende shows daaronder pas vanaf plek 4 ofzo 😉 Maar op [ongeveer] volgorde wordt het dan;
2. Miss Saigon, laatste Ton en de laatste (vooral). En alle 26000x die ik m verder heb gezien..
3. Next to Normal, vond de band soms wat suffig vergeleken met de broadway-cd, maar geweldige rollen voor vooral Simone en Michelle. En gewoon een geweldige show.
4-5. Hema de Musical, flauw maar hilarisch!
4-5. Kiss Me Kate, absoluut niet wat ze adverteerden, maar daarom heerlijk en verassend
6. The Little Mermaid, leuk, goede cast, niet geweldig maar wel lekker vermaak.
7. Soldaat van Oranje, in 2012 voor de 2e keer gezien en dan is ie zoveel sterker. Onderaan omdat ie lastig is qua meetellen.

Eervolle vermelding;
De Jantjes, keisterke show, maar niet m’n smaak, daarom de eervolle vermelding.

[ Gewijzigd: 17 December 2012 06:51 PM by Jan Joost ]
  [ # 5 ] 17 December 2012 11:41 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Einde jaar, lijstjestijd. Het is weer tijd om de beste voorstellingen die je in 2012 voor het eerst zag in een lijstje te zetten. Een top zoveel dus, waarbij je zelf mag weten wat zoveel is. Het is wel de bedoeling voorstellingen te noteren die je kon waarderen Dus niet een top 10 opvullen met een slechte show, omdat je er maar 10 hebt gezien of zo.

Het leukst is om kort te vermelden waarom je zo hebt genoten.

De lijstjes van een aantal moderators staat hierboven. Nu is het aan jullie

[ Gewijzigd: 17 December 2012 11:43 PM by Jeroen ]
  [ # 6 ] 17 December 2012 11:59 PM
Avatar
Broadway Ster
RankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  2700
Geregistreerd  2012-06-25

1 Wicked ;
Goede feel good musical
2 Sweeney Todd ;
heerlijke zwarte humor
3 The Wizard of Oz ;
Simply love Oz
4 Billy Elliot ;
Geweldig verhaal, super cast
5 Next to Normal
Heel indringend, geweldige vertolking van Simone Kleinsma

[ Gewijzigd: 18 December 2012 12:07 AM by Madelonne ]
   Handtekening   

Ik voel me voorgoed…..echt….. WICKED

  [ # 7 ] 18 December 2012 07:38 AM
Avatar
Understudy
RankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  227
Geregistreerd  2012-01-23

1. Soldaat van Oranje
In januari voor het eerst gezien en het was zo geweldig!

2. Elisabeth (Wenen)
Ik wou al heel lang de show zien, vind Sisi ook heel interessant. De hele cast was zo sterk en de show was super mooi.

3. The Phantom of the Opera (Londen)
Shame on me, maar ik had deze show nog niet gezien

4. Sweeney Todd (Londen)
Ik vond de film al super maar de show overtref dat zeker

5. Matilda (Londen)
De kinderen in die show waren zo goed!

[ Gewijzigd: 18 December 2012 07:42 AM by xkathyy ]
   Handtekening   

L’audace, toujours l’audace!

28/03/2013 Bert Visscher - Afijn

  [ # 8 ] 18 December 2012 07:45 AM
Avatar
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  501
Geregistreerd  2012-08-18

10 musicals in 4 landen (Peter Pan er nog niet bijgeteld :D ). Daarom maar een top 4 opgesteld.

1. Soldaat van Oranje
Met deze heb ik heel lang de boot afgehouden onder het mom “dit is zo’n oerhollandse musical, niets voor mij”. Heb ik me even vergist! Echt pakkend, met geweldige muziek en een sublieme cast. Ik ga sowieso volgend jaar voor de 2e keer gaan.

2. Les Miserables (Londen)
Dit jaar was de eerste keer dat ik deze klassieker kon bekijken. Met Ramin Karimloo als Jean Valjean, nog nooit ben ik zo blij geweest met een 1e cast. Ongelooflijk wat die man kan.

3. Wicked
Ik moet toegeven dat Willemijn deze musical groot heeft gemaakt en gehouden voor mij. Het verhaal is niet ijzersterk en een echte feel good is het ook niet. Maar tegen enkele geweldige nummers waarmee Willemijn kan tonen wat ze in haar mars heeft, zeg ik geen nee!

4. The Little Mermaid
Dit is ‘feel good’ op zijn best. Heerlijk om te kijken, en even niet te veel na te denken. Marjolijn is gecast als de ultieme Ursula en de anderen moeten ook niet onderdoen. Ondanks de vele negatieve opmerkingen heb ik nooit iets slechts gezien in deze musical.


Speciale aandacht: Tanz der Vampire (Berlijn): Voor mij de 2e keer dat ik hem zag, dus hij hoort niet thuis in dit lijstje, maar hij staat sowieso hoog in mijn top van beste musicals. Héél catchy nummers, geweldig decor en in Berlijn was het een indrukwekkend ensemble.

   Handtekening   

30/11/2019: Anastasia

  [ # 9 ] 18 December 2012 08:51 AM
Avatar
Ensemble
RankRankRank
Totaal aantal Reacties:  70
Geregistreerd  2011-01-15

Ik heb er niet zoveel gezien dit jaar, dus ik hou het bij een top 3.

1. Ramses
Ik moest er even inkomen, maar daarna heb ik ademloos zitten kijken. Prachtige uitvoeringen, vooral het achtergrondkoor in ‘Laat me’. Kippenvel!
2. Droomvlucht
Mijn eerste keer in het Efteling theater, en ik vond het geweldig. Prachtige decors, mooie liedjes, en een musical over elfen. Wat wil ik nog meer. Een reprise, maar helaas.
3. Next to Normal
Erg aangrijpend. Ik zat op rij 1. Ben er uiteindelijk zo van onder de indruk geweest dat ik weken later pas bijkwam.

  [ # 10 ] 18 December 2012 09:05 AM
Avatar
West End Ster
RankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1561
Geregistreerd  2011-07-31

1-Wicked
2- Miss Saigon

  [ # 11 ] 18 December 2012 09:56 AM
West End Ster
RankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1714
Geregistreerd  2009-07-23

1: Soldaat van Oranje
2: Wicked
3: Next to normal

  [ # 12 ] 18 December 2012 10:21 AM
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1491
Geregistreerd  2009-04-26

1 soldaat van oranje : is gewoon niet van nummer 1 af te stoten
2:Droomvlucht : vind het een heerlijke musical en was elke keer genieten.
3:the little mermaid: Disney en zeemeerminnen in een musical is top voor mij
4 hij gelooft in mij: hou totaal niet van Hazes maar deze heeft me erg geraakt

Yab Yum deel ik niet eens in die vond ik zo vreselijk

En verder heb ik geen andere musicals gezien, ben vaak naar Droomvlucht gegaan, en 3 keer naar the little mermaid.

   Handtekening   

All magic comes with a price Dearie!

  [ # 13 ] 18 December 2012 10:22 AM
Avatar
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  742
Geregistreerd  2005-02-18

Ik zat net na te denken, wat ik allemaal heb gezien in 2012.. Maar ik kwam er achter dat ik er “maar” 2 heb gezien, namelijk “the little mermaid” & “wicked” ..

In februari ga ik “zij gelooft in mij” zien, misschien dat die gaat winnen van wicked.. Maar nu staat wicked bovenaan mijn lijstje 😉

   Handtekening   

Dans door de dag, dans door de avond. En is het verslavend geniet er dan van…

  [ # 14 ] 18 December 2012 11:46 AM
Avatar
West End Ster
RankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  2012
Geregistreerd  2010-11-17

Mijn theaterjaar begon op 2 januari met De Winnaar in het M-Lab. En ik ga nog twee voorstellingen zien dit jaar: een amateuropvoering van De Sneeuwkoningin en Tsjechovs Drie Zusters. Ik heb 51 verschillende theatervoorstellingen gezien dit jaar en in totaal 74 voorstellingen. Klinkt toch wel als heel veel haha!

En na het wegstrepen van voorstellingen die ik niet het beste vond, hield ik toch een mooie top 10 over:
1. Kiss Me Kate. Fijn, fijn, fijn. Het levende bewijs dat musical ook best inhoud kan hebben. Een ontroerende voorstelling met een knipoog. En een prachtig spelende en zingende Wim van den Driessche.
2. Next to Normal. Mooi verhaal, fantastische muziek en Freek & Simone.
3. De Gebroeders Leeuwenhart. Een lief verhaal, verteld met weinig middelen, prima cast.
4. Ramses. William laat zien dat hij echt kan acteren en ook de rest van de cast is in topvorm.
5. Ja Zanna, Nee Zanna. Heerlijk feel good verhaaltje, lekkere muziek en een fijne cast.
6. Hema, de Musical. Lachuh! Thomas Cammaert vond ik echt heerlijk in zijn rol en Wimie Wilhelm is voor mij de ster van de avond.
7. Wicked. Een ultieme musical-musical met de heerlijke stem van Willemijn Verkaik!
8. Alice in Onderland. Voor het eerst zag ik een voorstelling van de Frank Sanders Akademie (thanks to Pascale!) en ik vond het heerlijk! Stuk voor stuk goede spelers, lekkere muziek (o.a. van Mathilda) en een goede vormgeving.
9. Who’s Afraid of Woody Allen? Ben hier niet laaiend enthousiast over, maar ik vond het wel een lekkere voorstelling.
10. Lover of Loser. Eigenlijk weinig tot niks van verwacht, maar ik vond het verrassend genoeg een prima voorstelling. Ik denk dat het zeker voor de doelgroep goed werkt en ik vond de muziek best lekker klinken, strakke choreografieën en Pim Wessels met zijn fijne stem (oké, en uiterlijk).

En dan nog even een speciale vermelding voor de volgende voorstellingen (die geen musicals zijn):
Anne en Zef. Wat een mooie voorstelling van de Toneelmakerij over Anne Frank die Zef Bunga (een ondergedoken jongen uit Albanië) ontmoet. Sterke spelers, goede muziek onder de scènes.
Scrooge. Prettige kerstvoorstelling van Theater Haarlem. Goede cast, goede aankleding van het hele theater en altijd een fijn verhaal.
De Prooi. Hoewel ik het inhoudelijk niet altijd even goed begreep, vond ik het een goede voorstelling met een sterke cast en een sterke vormgeving. Zelfs mijn papa vond het het een goede voorstelling.
Donkere Kamer. Echt een ervaring! Even een ‘kijkje’ (slechte woordkeuze misschien) in het leven van een blinde. Niks geen zelfmedelijden of zieligheid, maar gewoon hoe het is. Mooi.

   Handtekening   

Look in that mirror. I see a strong, confidant young lady. Oh and look, you’re here too!

  [ # 15 ] 18 December 2012 02:30 PM
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  296
Geregistreerd  2012-04-20

Hm, ik heb er ook niet zoveel gezien. Mijn lijstje:

1. Next to Normal
Alle drie de voorstellingen die ik heb gezien gaven kippenvel en tranen in m’n ogen. Prachtige productie
2. Suus - reprise
In de categorie overig, maar hoort absoluut op deze positie. Heerlijk, ik hoop van harte dat Suzan Seegers nog heel lang doorgaat in die hoek. Je hoort mij niet klagen als ze weer musicals gaat doen, maar dit past zo goed bij haar.
3. Miss Saigon met Jamai
Ik zag de tweede voorstelling van Jamai, nadat ik Ton al had gezien. Zo kan het ook, wauw! Door zijn Chris vond ik deze voorstelling veel indrukwekkender.
4/5 Annie & Wicked
Hoe kan ik deze twee nou vergelijken? Annie ligt nog vers in het geheugen, Wicked is bijna een half jaar geleden. Ik kan niet zeggen wat ik nou beter vond, het spektakel van Wicked of de hartverwarmende Annie die ik eindelijk in ‘t theater zag na de film al tig keer te hebben gezien. Dus ik zet ze op gelijke hoogte.

 1 2 > 
1 of 2