Julius Scheffer en Ina Houtman zijn behoorlijk op leeftijd, wonen in een verzorgingstehuis en bezetten al maanden (of zijn het jaren) hun eigen fauteuil. De eerste drinkt zijn koffie iedere ochtend zwart, de ander prefereert thee, geen vruchtenthee of al die andere aanstellerig theesoorten, maar English Breakfast of zoals Ina (Doris Baaten) gedecideerd zegt ‘bruine thee’. Ook al kennen zij elkaar alleen van het tehuis, toch herkennen zij dingen van elkaar.
Julius (Alfred van den Heuvel) tekent graag en roept voortdurend dat de eerste lijn meteen goed moet zijn: gooi je schets anders maar weg. Ina kondigt ‘s ochtends uit het niets ‘blauwe regen’ aan. Als hun gesprek vordert, trekt de mist die hun geheugen vertroebelt, langzaam maar zeker op en worden de aanknopingspunten steeds meer herinneringen. Herinneringen aan een leven samen. Maar zo geleidelijk als de mist in de ochtend optrok, zo abrupt doemt hij in de avond weer op en wensen Julius en Ina elkaar weer als vreemden een goede nacht.
Het repertoire van producent De Theater BV heeft als rode draad dat het geen rode draad heeft. Ghost Stories was een hilarische horrorkomedie, gericht op luidruchtige reacties van het publiek. De Marilyn Monroe-biografie Goodbye, Norma Jeane liet het publiek met zijn trieste verhaal en ontroerende muziek in tranen achter. Het nieuwe en originele Een leven samen bevindt zich ergens in het midden. In de media wordt de productie geafficheerd als een stuk over dementie en al het verdriet hieromheen. Die bezoekers die met dit thema in gedachten naar het theater gaan, zullen verrast zijn door wat ze voorgeschoteld wordt. Blij verrast, want Een leven samen gaat weliswaar het verdriet van vergeetachtigheid niet uit de weg, maar concentreert zich vooral op de aangename verrassing van een onverwachte liefde. Met alle vlinders in de buik van dien, maar uiteindelijk ook het verdriet van de afloop ervan. Maar niet getreurd: de liefde kan na een donkere nacht elk moment weer ontstaan. De vergeetachtigheid van Julius en Ina, die ieder begin van de dag langzaam optrekt om aan het eind opnieuw zijn intrede te doen, is niet zozeer het centrale thema van het stuk, maar dient meer als metafoor voor die cyclus. Zo verlaat het publiek niet in tranen de zaal, het voelt zich getroost, want de liefde komt toch weer terug.
Allard Blom heeft een mooi, vooral ordentelijk toneelstuk afgeleverd. De flarden uit het verleden (de genoemde ‘blauwe thee’ en ‘de eerste lijn’) biedt hij de theaterbezoeker aan als puzzelstukken om het mysterie van de liefde tussen de twee senioren te ontrafelen. Alsof wij de dagelijkse ontdekkingsreis van Julius en Ina zelf ondernemen. De muziek van Ad van Dijk zullen wij ons - hoe passend - de dag erna niet meer kunnen herinneren, maar de statigheid ervan ontroert tijdens het stuk zeker. Acteurs Van den Heuvel en Baaten, samen met Ara Halici en Alexandra Alphenaar als de jongere versies, doen niet voor elkaar onder, spelen hun rollen prachtig en vooral helder.