Een andere belangrijke rol in de voorstelling is die van Meester Bruijs, gespeeld door Hugo Haenen. Haenen is een van de weinigen die regelmatig moet switchen tussen de tijdslijnen, wat hem overigens erg makkelijk afgaat. Qua type rol is het niet echt verrassend van Haenen, maar het is overduidelijk dat het hem ligt om vaderlijke rollen te spelen want zijn spel komt heel natuurlijk over.
In de andere hoofdrollen, die overigens meer op bijrollen lijken, zien we behoorlijk wat namen. Hajo Bruins als Vader Vrijmoeth, Mariska van Kolck als Tantje Jans, Marjolijn Touw als Moeder Vrijmoeth, Ad Knippsels als inspecteur Muysken, Sjoerd Pleijsier als directeur Maatsuyker, Marleen van der Loo als Suus, Jacobien Elffers als Bet en Ger Otte als Pater de Goey. Met name Marjolijn Touw springt uit dit rijtje. Ze weet de rol van Ma Vrijmoeth als een lekker ordinair wijf neer te zetten. Maar Marjolijn weet ook de gevoelige kant en de frustraties en moeilijkheden die een alleenstaande moeder heeft te benadrukken wat haar rol een mooie dubbele laag geeft. Ook Mariska van Kolck weet een gevoelige en lieve Tante Jans neer te zetten die op de juiste momenten haar mannetje staat naast Pa Vrijmoeth.
Het decor voor de voorstelling is ontworpen door Carla Janssen Hofelt en Misjel Vermeieren. Simpel maar functioneel met als centraal decorstuk 'de koepel' met daarachter een projectiedoek waarop diverse lokaties geprojecteerd kunnen worden als de Jordaan en Artis.
Ook de kostuums, ontworpen door Yan Tax, zijn sober en geven het tijdsbeeld en de sociale omstandigheden uit die tijd goed weer.
De muziek voor deze musical is afkomstig van Henny Vrienten. Hij maakt met deze voorstelling zijn debut als componist voor een grootschalige musical en moest hiervoor 26 nieuwe nummers schrijven. Vrienten heeft een staaltje topwerk afgeleverd. De muziek is sfeervol en ademt 'Amsterdam'. Natuurlijk mag de klassieker 'Ik voel me zo verdomd alleen' niet in de voorstelling ontbreken. Het zou erg makkelijk zijn geweest om dit nummer als 'showstopper' van de avond te gebruiken, maar gelukkig is het een mooi ingetogen duet tussen Ciske en Cis de man geworden.
'Ciske de Rat, de musical' is de eerste productie vanuit de nieuwe tak van Stage Entertainment. De komende jaren zullen er nieuwe originele musicals worden ontwikkeld voor landen waar het bedrijf actief is. Zo zal er in Hamburg binnen enkele maanden de voorstelling 'Ich war nog niemals in New York' gaan uitkomen. Voor de Nederlandse markt is er met 'Ciske de Rat' in ieder geval een geweldige start gemaakt. Dit stukje Nederlands cultureel erfgoed zorgt ervoor dat men na 25 jaar het straatschoffie uit Amsterdam opnieuw in de harten zal sluiten. Als deze productie de standaard gaat worden voor de nieuwe ontwikkelingsafdeling van het bedrijf, dan belooft dat in ieder geval veel goeds voor de toekomst.
Recensie
Er is altijd wat met Ciske de Rat
Danny de Munk viert dit jaar zijn 25 jarig jubileum in 'het vak'. En wat mooier dan in je jubileum jaar terug te keren naar dat wat je als 12 jarig schoffie bekend maakte in heel Nederland. Joop van den Ende theaterproducties komt dit seizoen met de nieuwe originele Nederlandse musical 'Ciske de Rat- de Musical' met in de hoofdrol Danny de Munk als Cis de Man.
05 October 2007 | |
Première | |
Amsterdam | |
Theater Carré | |
http://www.musicals.nl | |
ciske de rat, amsterdam, danny de munk, jordaan, westertoren, joop van den ende, mariska van kolck, sjoerd pleisier, hugo haenen, musical, carré, theater, film, koningin, marjolein touw |