De Graaf & Cornelissen Entertainment BV vonden het wel weer eens tijd om een bekende klassieker van de plank te halen. Het is inmiddels al de vierde keer dat My Fair Lady in Nederland wordt opgevoerd. De laatste keer was in het seizoen 2006-2007, dus de hoogste tijd om weer een nieuwe generatie musicalliefhebbers kennis te laten maken met deze musical.
Het verhaal speelt zich af in Londen in 1912. Eliza Doolittle (Esmée Dekker) is een meisje uit de arbeidersklasse dat bloemen verkoopt op Covent Garden. Ze praat ontzettend plat en heeft ook weinig manieren. Op een dag zien de vrienden professor Henry Higgins (Chris Tates) en kolonel Pickering (Alfred van den Heuvel) Eliza bloemen verkopen en ze sluiten een weddenschap af: professor Higgins beweert Eliza in een paar maanden tijd om te kunnen toveren tot een vrouw die niet zou misstaan in de high society van Londen. Het is een langdurig proces, maar uiteindelijk slaagt Higgins erin. Eliza spreekt haar taal keurig en kent de juiste etiquette. Maar hoe moet het hierna verder tussen de professor en Eliza?
Voor Esmée Dekker is dit haar eerste hoofdrol in een grote musical en het gaat haar goed af. Ze zet de verandering die ze ondergaat mooi neer. ‘Sou dat nou niet salig zijn’ en ‘Het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan’ worden mooi gezongen, maar de meeste indruk maakt ze met het prachtige ‘Kom terug en dans met mij’. Haar acteerprestaties laten soms wel wat te wensen over, bijvoorbeeld in de scène waarbij ze haar sieraden teruggeeft aan de professor. Dit valt nog eens extra op door het zeer sterke spel van Chris Tates. Hij speelt de nare, aparte, hooghartige professor met verve. En bij ‘Ik voel opeens dat ik haar mis’ maken we ook nog even kennis met zijn kwetsbare kant. Yoran de Bont maakt indruk in zijn rol als Freddy, de bewonderaar van Eliza. Zijn rol is klein, maar hij vertolkt ‘De straat waar jij woont’ zeer goed.
Maar de echte ster van de show is Han Oldigs, die de rol van vader Alfred P. Doolittle speelt. Hij heeft meteen de lachers en de meeklappers op zijn hand. De nummers ‘As het effe kan’ en ‘As ik straks de kerk maar haal’ zijn door zijn spel en de geweldige dansjes van hem en het ensemble ware feestjes. Het ensemble is sowieso gedurende de hele show erg sterk. Het is jammer dat Alfred in de tweede akte niet meer zo vaak op het toneel te zien is.
De hele voorstelling is een prachtig schouwspel qua kostuums en decor. De kostuumontwerpers konden helemaal losgaan bij de mooie jurken en de gigantische hoeden die de vrouwen bij de paardenraces droegen. Met verschuifbare panelen worden snel verschillende decors gemaakt: het huis van Higgins, de plek op Covent Garden waar Eliza werkt, het café waar Alfred zijn dronkemansliederen zingt en de plek waar de paardenraces gehouden worden. Het spel met de deur van het huis van Higgins is op een creatieve manier gedaan. De deur draait de hele tijd en zo ben je soms buiten en soms binnen.
Al met al zijn de makers erin geslaagd om weer een mooie versie van My Fair Lady op de planken te brengen.