Twee maal drie is vier
Wiedewiedewiet en twee is negen
Ik richt de wereld in
Wiedewiede naar mijn eigen zin
Hai Pippi Langkous
Tjollehee tjollehee tjollehopsasa
Hai Pippi Langkous die doet haar eigen zin
Voor het begin van Pippi Langkous moeten we teruggaan naar het jaar 1945. Toen verscheen het eerste boek van Pippi Langkous van de schrijfster Astrid Lindgren. De verhalen zijn ontstaan naar aanleiding van het voorlezen van haar kind waarbij Lindgren de verhaaltjes verzon, die kennelijk zo goed in de smaak vielen dat er een boek uit resulteerde. Pippi werd zo populair dat ze in de jaren ‘70 haar eigen tv-serie kreeg. Jaren later volgde er zelfs een film versie die in verschillende bioscopen in Nederland en Vlaanderen te zien was. Maar Pippi wilde meer. In 1998 kreeg zij haar eigen musical met Mieke Laureys in de hoofdrol van Pippi. Nu 6 jaar later is de creatie van Astrid Lindgren terug van weggeweest. Producenten Marc Besoon en Matthijs Bongertman hernieuwen met deze productie hun samenwerking, met een nieuw script en liedteksten van Ivo de Wijs, muziek van Ronny Mosuse, een nieuw decor en een nieuwe cast. Dit alles moet zorgen voor een onvergetelijke ontmoeting met Pippilotta Victualia Rolgordijna Kruizemuntina Tafelkledia Langkous.
‘Ik ben soms zo alleen’
‘Pippi Langkous’ vertelt het verhaal van het meisje Pippi die met haar aap Meneer Nilsson en paard Kleine Witje in Villa Kakelbond komen wonen. Dit veroorzaakt nogal wat opwinding in het anders zo rustige dorpje.
Els van Kreibelkuch, Ans van Hakkelhoest en Tante Pastellia zouden Pippi het liefst naar het kindertehuis zien vertrekken om daar rekenen en lessen in de opvoeding te volgen. Maar de deftige dames krijgen van de politieagent niet veel hulp, hij verdenkt Pippi alleen van huisvredebreuk en parachutistiche immigratie.
Op een dag vist Meneer Nilsson een fles uit het water met daarin een boodschap van Kapitein Efraim Langkous voor zijn dochter Pippi. Hij zit gevangen op het eiland Taka Tuka! Pippi en haar vrienden Tommy en Anika gaan op zoek naar dit eiland om Pippi’s vader te redden. Eenmaal op Taka Tuka blijkt dat de deftige dames en Tante Pastellia het avontuur ook hebben aangedurfd.
‘De Damesdans
De hoofdrol in deze musical is voor Veerle Baetens. In Nederland is zij wellicht niet zo bekend, het Vlaamse publiek kent haar vooral van de tv serie ‘Wittekerke’ en van Vlaamse films als ‘De Kus’ en ‘De zusjes Kriegel’.
Aan haar de taak om als 26 jarige je doen laten geloven dat je naar een kind zit te kijken in plaats van een volwassenen. Als een wervelwind staat ze op het podium. Vol enthousiasme zet zij de rol van Pippi neer. Het is overduidelijk dat Veerle er plezier in heeft om zich anderhalf uur eens niet aan de regeltjes te moeten houden die de volwassenheid met zich meebrengt.
Naast Pippi zien we Michy Tesoro in de rol van Meneer Nilsson. Een rol vol acrobatische sprongen zoals koprollen, handstanden en wat breakdance -achtige manouvres. Even lijkt Meneer Nilsson uit zijn rol te vallen als we hem zien meezingen met het ensemble. Maar wat blijkt, Meneer Nilsson heeft een geheim; hij kan praten, maar dat mag natuurlijk niemand weten. Dit zorgt voor een leuke interactie met de zaal, want Meneer Nilsson verzoekt iedereen dringend om zijn geheim niet te verklappen
Daarnaast mogen Pippi’s vrienden Tommy en Anika natuurlijk ook niet ontbreken. In deze rollen respectievelijk Rein Hofman en Cynthia de Graaff.
Een persoon die naast Pippi en Meneer Nilsson opvalt, met name vanwege haar geweldige mimiek, is Lieneke Le Roux. Met haar dubbelrol speelt zij 2 tegenover elkaar liggende karakters. Enerzijds is zij de bezorgde, lieve moeder van Tommy en Annika, anderzijds is zij de stoere piraten leider ‘Renate de Pirate’.
‘Wij worden nooit, nooit groot’
Het decor van deze musical is vrij eenvoudig gehouden. De eerste acte bestaat het uit 1 huis; Villa Kakelbont. Het vreemde oude huis dat Pippi heeft gekocht is erg leuk aangekleed met allerlei kleurige gordijnen en lampjes. Natuurlijk is het van alle gemakken voorzien en kan er aan de zijkant van het huis een heuse ontbijttafel naar beneden gehaald worden. Door het huis te draaien kun je zowel de buitenkant zien, voor scenes voor het huis, als de binnenkant voor scenes in het huis.
In de 2e acte wordt de cast wat meer naar de voorgrond van het toneel gehaald. We zijn dan op het eiland Taka Tuka. Ook hier is het decor vrij eenvoudig gehouden. We zien een soort van schuur wat als gevangenis dient en wat attributen die door piraterij gemuit zijn zoals een wasmachine en een lading barbiepoppen.
‘Ik ben een Pippi Pippi Piraat’
Pippi Langkous is een perfect voorbeeld van hoe Vlaanderen en Nederland elkaar kunnen vinden op productioneel, organisatorisch en artistiek vlak. Pippi Langkous is een vlotte musical vol leuke woordspelingen zoals ‘mevrouw mamma’, ‘sappelap’ en ’ kamepoeken met sproedelsnuiker’. Met anderhalf uur is het net lang genoeg om de vele kinderen in de zaal te entertainen. ‘Pippi Lankous; Nooit worden wij ooit groot’, mag met recht de allersterkste musical voor iedereen vanaf 6 jaar genoemd worden!