Recensie

Knock Out wederom feestelijke Ketnet musical tornado ⭐⭐⭐⭐

Afgelopen weekend ging de Ketnet Musical Knock-Out in (her)première. Net als de voorgangers zorgt deze feelgood musical voor een wervelwind aan energie en blije gezichten in de zaal.

De aankondiging dat de volgende Ketnet Musical de laatste zal zijn kwam nogal rauw op ons dak. We hebben vanaf deel 1 genoten van het vele talent dat in de loop der jaren voorbij is gekomen, en zeker ook de waanzinnig energieke en leuke voorstellingen zelf. In die rij is de Knock Out uit 2020 geen uitzondering, en we zijn blij dat we deze dit jaar alsnog kunnen bewonderen. Want de tour wordt de komende maand alsnog uitgespeeld. Alleen is het nu niet Hanne maar Bo uit Campus 12.

Het verhaal is simpel. Léon heeft in de vakantie een lief gekregen. Eenmaal terug thuis wordt de boksschool, waar hij bokst, overvallen door Celeste, de eigenaresse van het pand (een lekker vet aangezette rol van Goele De Raedt). Zij wil de club eruit hebben, zodat zij haar dochter Anja voor haar verjaardag een nieuwe danszaal cadeau kan doen. De dame is namelijk ook nog balletlerares. Dit valt natuurlijk totaal verkeerd en niet alleen omdat er precies dan een bokstoernooi is. Na een verbaal moddergevecht, waarin beide partijen weinig vlijend zijn over de kunst van de andere, krijgen de boksers van nog één kans. Als ze binnen twee weken een goede balletopvoering kunnen geven, mogen ze blijven. Uiteraard blijkt al snel dat Léon de dochter in kwestie kent: deze Anja is zijn vakantielief, met wie hij juist opnieuw had afgesproken. En als ‘toevallig’ de balletvriendinnen op de date langskomen, is de breuk daar. De boksers geven de hoop op een goede afloop al snel op, totdat medebokser Lewis een bekende neef blijkt te hebben. Hij komt met assistentie en zo motiveren Noah, Sam, Louise en Bo uit Campus 12 de boksclub om vooral door te zetten. Maar is het genoeg? Wie vaker dit soort voorstellingen zag, zal niet verrast zijn door het vervolg van deze verhaallijn, al zit er nog een verrassend charmante nevenlijntje in de pijplijn, met een vertederende acceptatieboodschap.

De kracht van alle Ketnet musicals zit naast sterke vertolkingen van de hoofdrolspelers in de kracht van de groep. Met name de strakke dansnummers zijn elke keer weer een feest. De flitsende scènewisselingen, die veelal (deels) door de jongeren zelf worden uitgevoerd, houden de vaart er goed in. En wat worden alle rollen heerlijk gespeeld. Niet allen Liam (Robbe Christiaens) en Anja als het stel waar de voorstelling om draait, ook bijvoorbeeld de jonge Olli (Leonie van Gool) die de choreografie moet maken, Lewis (Nicolas Maroul) met zijn belangrijke contact, Noor (Pau Stuyck- de Graef) die graag wat met Liam zou hebben, de openlijk homoseksuele ballerino Jules (Alexander Smeyers) en boks-buitenbeentje Adam (Jarko Bosmans) die belangrijkere bijrollen hebben. Daarnaast zijn er de nodige spitsvondigheden, of juist platte slapstick-effecten die voor een lach op je gezicht zorgen. We horen het Zwanenmeer als Colette een smak maakt, of als zij aangeeft voor haar danszaal alles roze wil hebben. Behalve de toiletpot. Een roze toiletpot is zo jaren ’70.

Hoe goed de vreemde combinatie van ballet met stoer volk kan uitpakken is natuurlijk al bewezen in de musical Billy Elliot. Ook hier werkt het wonderwel. Als boksers zijn de dansen trainingsactiviteiten (indrukwekkend touwspringwerk) of schijngevechten, die uitstekend overkomen. De balletgroep toont balletpassen zoals we dat verwachten, en samen ziet het er mogelijk nog beter uit.

Naast minstens één speciaal gecomponeerd nummer bestaan de Ketnet musicalliedjes vooral uit Studio 100 liedjes, en sporadisch wat uit Junior Eurosong (in dit deel zijn dat er twee). Dat betekent soms ook dat je op basis van de namen van karakters liedjes kunt raden. En inderdaad, “Te min voor Anja” zit in de voorstelling Met deze nummers liggen Campus 12 nummers eveneens in de lijn der verwachting, maar wederom is het aantal oorspronkelijke bronnen groot. Uiteraard zijn veel teksten aangepast op dit verhaal.

De afsluitende medley met fragmenten van de groepsnummers die speciaal voor de voorgaande Ketnet musicals werden geschreven, zet een feestelijke streep onder de voorstelling.  En met het naderende slot aan zowel dit deel als de reeks: Geniet ervan nu het nog kan.

Scènefoto’s: Studio100, nieuwe Campus12-cast: musicalworld.

04 July 2021
Alternate première
Oostende
Kursaal
https://studio100.com/be/nl/algemeen/shows/ketnet-musical

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen