Musicalworld bracht een bezoek aan de Frans Sanders Academie in Amsterdam om te zien welke plannen onze superhelden aan het smeden waren. Voor het vak “Musical Theater Studie” kwam de opdracht voor de tweedejaars om een adaptatie te maken van een bestaande film of boek. Elke leerling mocht een keuze lijstje inleveren en aan de hand van stemmen is een uiteindelijke top 3gekomen. Naast Mystery Men kwamen ook de film Dogma en het boek Buitenstaanders in deze top 3 voor.
Michael Diederich is verantwoordelijk voor de regie van dit project. Vorig jaar heeft hij ook de projecten van het 3e en 4e jaar geregisseerd. Dat ging zo goed dat ze hem dit jaar voor dit project van de 2e jaars studenten hebben gevraagd: “Het keuze proces voor Mystery Men duurde erg lang, wel 2 maanden. Na mijn 1e ontmoeting met de leerlingen had ik zelf ook al een lijstje gemaakt voor het geval dat de leerlingen niks konden bedenken. Mijn persoonlijke top 3 was Mystery Men, Dogma en Soapdish. Het grappige was dat sommige leerlingen ook Mystery Men en Dogma op hun lijstje hadden staan. De uiteindelijke keuze voor Mystery Men kwam van de leerlingen af, maar mijn persoonlijke voorkeur ging ook uit naar deze titel. Ik heb in mijn enthousiasme de leerlingen natuurlijk wel een beetje in die richting kunnen sturen. Maar dat weten zij nog niet haha!”
Na de keuze voor Mystery Men is de klas gezamelijk naar de film gaan kijken. Anne-Marie, die de rol van de Bowler op haar neemt:” Gezamelijk hebben we een scenelijst gemaakt. We hebben gekeken welke scenes er waren, welke er meteen uit konden en welke aangepast moesten worden. Ook hebben we gekeken waar er liedjes ingepast konden worden”.
Na dit gezamelijk proces is de klas in groepjes opgedeeld. Michael: “Ik heb het filmscript van internet afgehaald en meteen al het nodige knip en plak werk gedaan. Ik heb dus het frame-werk van het script in het Engels neergezet. Via schrijfopdrachten zijn er toen scenes bij gekomen en is het script vertaald. Voor de keuze van wie in welk groepje ging deelnemen, hebben we gekeken naar de talenten van de leerlingen”. Barry Beijer als de Blue Raja: ” Het was goed dat de klas werd opgedeeld in groepjes. Al het werk is ongeveer evenredig verdeeld en niemand is echt in de stress geschoten omdat hij nog zoveel moest doen. Hierdoor was er een goede balans en liep alles eigenlijk wel vrij vlot”.
Pow Wow Bang!
Barry Beijer en Koen Iking zijn verantwoordelijk voor de teksten van Mystery Men. Deze worden door Petra van den Eerden gecontroleerd. Gerbrand van Kolck en Michael Diederich schreven de muziek. Gerbrand:” Ik ben benaderd door Michael voor dit project. Wij kennen elkaar al jaren en hebben al vaker samen musicals geschreven, alleen die hebben we nooit afgemaakt. Nu kregen we dus wel de kans om iets af te maken. Het leuke aan dit duo is dat wij een soort muze van elkaar zijn, we voeden van elkaars energie. Onze samenwerking verloopt dus ook erg vlot. Terwijl we aan het schrijven waren, regiseerde Michael de show al meteen in zijn hoofd. Als hij dan een verandering wilde, kon ik dus de liedjes meteen aanpassen”.
Michael: “Het schrijven van de muziek kwam van 2 kanten. Soms was er door de leerlingen al een titel bedacht en dachten Gerbrand en ik meteen aan een nummer dat in die sfeer paste. Maar soms schreven wij eerst de muziek en gaven dit aan Koen en Barry om er een tekst op te schrijven. Dat was een leuk leerproces, zowel voor ons als voor de leerlingen”.
Voor deze musical is geen auditie ronde geweest. Maaike Hazelaar in de rol van het Onzichtbare Meisje: “Michael had zelf een idee van wie hij in een bepaalde rol zag, maar hij kende ons toen nog niet zo goed. Zelf moesten we dus ook een lijstje maken van wie wij dachten dat het meest geschikt zou zijn voor een bepaalde rol. Daarnaast werd er ook gekeken naar bepaalde combinaties zoals man & vrouw en moeder & zoon. Zo zijn de rollen dus vergeven”.
Karel Simons als Mister Furieus: “Het leuke aan Mystery Men is dat iedereen een gelijkwaardige rol in de musical heeft. Heel vaak zie je in een productie maar een paar hoofdrollen en hier is dat niet zo. Mensen met een wat minder grote rol qua spel hebben bijvoorbeeld wel weer een solo zang nummer. Netjes verdeeld dus!”.
Dat de leerlingen vanaf het begin betrokken zijn geweest bij het ontwikkelings proces, zien zij als een groot voordeel.
Cristiaan Nannen die de slechterik Casanova Frankenstein mag spelen: “Het is heel leuk om te doen, het is echt ons eigen ding van het begin tot het eind. Iedereen stort zich er ook vol overgave in, juist omdat het van ons is, willen we het goed doen”.
Barry: “Het is leuk om te ontdekken dat je ook andere dingen kunt. Ik hou me nu bijvoorbeeld bezig met dingen waarmee ik me van te voren nooit bezighield. Ook is dit project een handig opstapje voor het 3e jaar waarin je je eigen solo van 20 minuten moet schrijven”.
Burn Baby Burn!
Het is nog maar 2 en halve week tot de eerste voorstelling van Mystery Men. Wat verwacht iedereen van deze productie?
Irene Borst in de rol van serveerster: “Ik denk dat mensen in het begin misschien wat vreemd opkijken. Het is tenslotte toch een wat cartoon-achtige sfeer dat je neerzet, dat zou tegen je kunnen werken. Maar ik denk dat die door de meeste mensen wel goed ontvangen gaat worden”.
Gerbrand: “Ik denk dat de musical wel goed ontvangen gaat worden. Het is heel groots en bombastisch, het is echt een stripverhaal die uit zijn kluiten getrokken is. Ik vind het een geweldig project. Voor ons is het ook een prestige project want we hebben het heel groot aangepakt en er veel tijd in gestoken”.
Michael: “Het is echt een entertainment musical. Je moet het gaan zoeken in de sfeer van Rocky over the Rainbow en Nonsens. Er zit geen grote boodschap achter. Maar er zitten ook een paar hele mooie ballads in waar we echt heel trots op zijn”.
Michael zelf zal geen gastrol in deze musical hebben: “waarschijnlijk ga ik wel de voice-over doen. Ook hebben de kids wel een paar steekjes naar mij uitgehaald in het script. Zo zit er iemand in met een heel dik Amerikaans accent, en komt o.a. de tekst ‘Burn baby Burn’ voorbij”.
Musicalworld heeft de eerste acte bij mogen wonen tijdens de repetities en wat we daar zagen, zag er veelbelovend uit. Want ondanks dat de omgeving niet meer dan een oefenruimte was, gingen we al snel in het verhaal op. Natuurlijk moeten de puntjes nog op de i worden gezet, maar voor een groot gedeelte liep alles gesmeerd. De typecasting voor de karakters was erg goed gedaan. Op een of andere manier paste het karakter ook goed bij de leerlingen.
De premiere nadert snel en er moeten nog kleine zaken gaan gebeuren. Zullen de Mystery Men op tijd nog een burka vinden? Of de wonderslofjes voor de Blue Raja? En zullen alle nummers het tot een geheel brengen in het theater? Wij hebben er in ieder geval het vertrouwen in dat deze tweedejaars zeker gaan doorstromen naar het derdejaar!