“Als een zonsopgang zich aandient en de ochtendnevel langzaam optrekt, ontwaakt Zuid-Afrika. De Kinderen van Afrika doemen op uit de nevel en treden in de voetsporen van hun voorvaderen”
Je zou verwachten dat een show als African Footprint overal de zon met zich meebrengt. Helaas is de dag van de premiere typisch Nederlands: koud en nat! Maar gelukkig blijft de hartslag van Africa voelbaar. Want na een succesvolle wereldtournee waarin steden als Johannesburg, Melbourne, Peking, Atlanta, Londen en Berlijn werden aangedaan, is het nu de beurt aan Nederland om mee te lopen in de voetsporen van Afrika.
‘We have been here before’
De cast van African Footprint heeft de taak om binnen 90 minuten een show neer te zetten die niet alleen de spirit van Zuid-Afrika overbrengt, maar ook de geschiedenis en de diversiteit aan cultuur. De rode draad door deze voorstelling is dan ook ‘the Celebration of Life’.
Ondanks dat er wel een verhaal in de voorstelling zit, heeft dit niet de overhand, want African Footprint is en blijft voornamelijk een dansspektakel
Stijlen als ‘Afrikaanse tribe-achtige dansen’, tap, de Jive en ballet worden gemixed met een knap staaltje acrobatiek. Voeg daar de kracht en de energie van de cast aan toe, gecombineerd met autenthieke Africaanse percussie, en je hebt een voorstelling die van het podium afspettert.
Tom Plotkin die afgelopen weken op hetzelfde podium nog stond in de musical ‘Hair’ was verrast door de voorstelling: “Omdat het een Afrikaanse productie is, wordt er al snel een link met ‘the Lion King’ gelegd, maar ik vond het juist leuk om te zien dat deze show zo menselijk is. Ik heb in ieder geval genoten van de avond. Het is een leuke show, met een mooie boodschap met ontzettend knappe dansen. They were freaking me out!.”
African Footprint is een voorstelling waar je als publiek niet stil hoeft te zitten. Als nuchtere ‘Hollander’ houdt je dat misschien vol tot aan ‘Sophiatown Tap’. Deze scene, waarin de saxofoon het vergane jazztijdperk van Sophia Town oproept en de menigte de hele nacht door tapt is geweldig uitgevoerd. Het gevoel van de jaren ‘50, verfblikken die als percussie gebruikt worden en een complexe choreografie zorgt ervoor dat de zaal vanaf dat moment helemaal los komt.
Deze scene is niet alleen een keerpunt voor het publiek, ook de voorstelling wordt meer een geheel. De scenes lopen beter in elkaar over en het verhaal krijgt meer aandacht. Toch zijn er ook scenes die je niet snel zult vergeten zoals ‘Dueling Footprints’. Hierbij nemen rubberlaarsdansers het op tegen tapdansers in een ritmische competitie. Apart is ook “Pantsula Sport” waarin sporters en fans hun voorliefde voor voetbal met aanstekelijke muziek en dans combineert.
‘Childeren of Africa’
Voor iedereen die van dans houdt, in welke vorm dan ook, is African Footprint een voorstelling die eigenlijk niet gemist mag worden. Deze feel-good show bruist van het begin tot aan het eind van de energie en het kost je grote moeite om stil in je stoel te blijven zitten.
Wil je de diversiteit van Zuid Afrika zelf beleven, wees er dan snel bij. De voorstelling is namelijk maar tot 1 mei in ons land, en wel in de Pepsi Stage in Amsterdam.