Mensen knuffelen elkaar bij binnenkomst. Ik krijg een bakkie (thee) en een plakkie (cake). Gezellige Amsterdammers maken een kletspraatje met me. Tijdens het wachten begint het publiek al spontaan te zingen. Wat een fijne sfeer was het in het Zonnehuis theater! Het was dan weliswaar in Amsterdam Noord, maar het voelde of ik in een kroeg was in de Jordaan.
Al gauw gaat het licht uit en komen van achter uit de zaal vier prachtig zingende engelen op. Ze nemen ons mee naar de hemel, waar Johnny Jordaan (Rob van de Meeberg) en tante Leen (Marjolijn Touw) op ons zitten te wachten. Ook Bob Fosko voegt zich al snel op het podium, als o.a. Willy Alberti, Ton Slierendracht (de levenspartner van Johnny) en Wim Kan. Het verhaal komt wat rommelig op gang. Het duurt even voor het duidelijk wordt dat het verhaal gaat over het leven van Johnny.
Rob van Meeberg zet een zeer geloofwaardige Johnny Jordaan neer. Zelfs als hij op een gegeven moment even zijn tekst niet meer weet, lijkt het of het Johnny zelf is die even de draad kwijt is. Zijn stem past fantastisch bij het levenslied. Achter me hoorde ik een aantal keer, uiteraard met Amsterdams accent: “Zo, die heeft een lekkere strot!” Ook Bob Fosko en Marjolijn Touw zetten hun personage goed neer. Vooral in de zang en meerstemmigheid blinken de spelers uit.
De spelers worden begeleid door een engelenkoor: vier grote mannen. Vaak geven ze wat meer body aan de liedjes, soms doen ze ook mee in de kleine scenes tussen de liedjes door. Af en toe is dit een beetje kneuterig. Toen iedereen op het podium een soort tango danste, moest ik toch een beetje grinniken. Misschien was dat ook wel de bedoeling van regisseur Evert de Vries. Daarnaast is er begeleiding op toetsen en accordeon. Uitermate geschikt bij het levenslied.
Want daar draait deze voorstelling uiteindelijk om: de liedjes. Bekende meezingers (Een pikketanussie), maar ook gevoelige ballads (Kerstmis in de Jordaan). Het is vooral leuk als je de liedjes kent, want dan kan je - net als heel veel andere mensen in het publiek - lekker meezingen. En als je dan die grote kerstboom naast het podium ziet staan, dan voelt het net of je ergens in een onvervalste Amsterdamse kroeg binnen schuilt voor de sneeuw. Als dat een plek is waar je graag komt, ga dan zeker deze voorstelling bekijken.
PS Neem een paar euro mee, zodat je zelf ook een bakkie en een plakkie kunt kopen!
Kerstfeest in de Jordaan is nog tot en met 30 december te zien in het Zonnehuis te Amsterdam.