Recensie

Elmo’s verjaardagsfeestje

Jarig worden is spannend, en jarig zijn is leuk. Ook als het niet allemaal volgens plan verloopt. Elmo merkt dat in Elmo is Jarig.

Eén voor één verschijnen ze voor het doek, en ze worden begroet met een daverend applaus. Ernie, Elmo, Bert en Tommie. Ze zijn natuurlijk de bekende figuren uit Sesamstraat, waar inmiddels het grootste gedeelte van Nederland mee is opgegroeid. In het theater zijn ze alle vier levensgroot en ongeveer ook even groot, en hoewel de stemmen niet helemaal hetzelfde zijn als op televisie (vooral Bert klinkt soms echt anders), is het totaalplaatje goed genoeg om dit niet als storend te ervaren.
Als het doek opent zijn we in een stukje Sesamstraat. Een paar huisjes, waarbij de symbolen bovenop, zoals een badeendje, duidelijk maken van wie ze zijn,. Een kleurrijk en kindelijk beeld, bijvoorbeeld door het zonnetje. Een tafel en een viertal stoelen staan prominent in beeld.‘Raar woord eigenlijk, stoel’, vindt Tommie. Als Elmo wordt gevraagd welke stoel hij de mooiste vindt, krijgen we een onverwacht antwoord. De rode is de mooiste, maar op de stoel ernaast zit hij graag omdat hij de stoel dan goed kan zien. En de stoel daarnaast zit weer het lekkerste. Maar Elmo is niet op zijn achterhoofd gevallen, en heeft heel goed door waarom ze dat vragen.Ze vragen het om te weten welke stoel ze moeten versieren. Want Elmo is morgen jarig.
Elmo moet maar gauw gaan slapen, zodat Tommie, Bert en Ernie de verjaardag goed kunnen voorbereiden. Ze doen dat met een heuse vergadering Maar Elmo in slaap houden blijkt nog een hele klus. “Kiekeboe. Morgen is Elmo jarig”, klinkt het om de haverklap.

Elmo is Jarig richt zich op de jongste groep theaterbezoekers, die vooral mee gaan met Elmo. Hij is het meest het kind waarmee ze zich kunnen vereenzelvigen. Het verhaal is eenvoudig, en lijkt eigenlijk net even te beperkt voor deze show. Er zitten een paar liedjes in, die er met de haren zijn bijgesleept, en precies die momenten wordt het ook wat onrustig in de zaal. Gelukkig kan er op het eind ook worden meegedaan, al is het dan met de hit van de vorige theatershow, ‘Doe de boekeroe’, en raken ze de opgeslagen energie weer kwijt.
Er zit één echt grapje voor volwassenen in, als er een envelop voor Bert tussen de verjaardagspost van Elmo blijkt te zitten. Verder zitten er in de bewegingen en dansjes herkenbare dingen die kinderen misschien wat minder als grappig of als persiflage zullen zien.

‘Elmo is jarig’ haalt niet het niveau van de vorige Sesamstraat-theatershow. Dat verhaal was net wat boeiender en gevarieerder, en ook de liedjes uit die voorstelling waren sterker. Toch is Elmo is Jarig zeker leuk voor de Sesamstraat-kijkers van nu. En is de meet en greet na afloop soms een klein beetje spannend, maar toch ook wel erg leuk.

21 October 2012
Première
Amstelveen
Stadsschouwburg
http://www.sesamstraattheater.nl
sesamstraat, tommie, elmo, bert en ernie, jarig, theatershow,

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen