De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige boek van Arend van Dam en Alex de Wolf, dat ook veel in het basisonderwijs wordt gebruikt. Historische figuren en gebeurtenissen worden op een spannende manier verteld voor de jeugd van nu.
In de voorstelling maken we kennis met de familie de Leeuw, die hun theaterwagen hebben opgesteld op het dorpsplein van de stad waar gespeeld wordt. Samen met de muzikant Hugo spelen vader Victor, moeder Geertje en dochter Bregtje een aantal historische verhalen na. De belangrijkste gaat over Willem van Oranje, vader des Vaderlands, maar ook Hugo de Groot (die van de boekenkist) en Jacoba van Beieren (die op haar vijfde al werd uitgehuwelijkt) komen langs.
In de middeleeuwen werd het wagenspel gebruikt om de bevolking van een dorp of stad een voorstelling te bieden. Hier gebeurt hetzelfde: de familie de Leeuw heeft er zin in, al zijn ze het niet helemaal eens over de rolverdeling, past een kostuum (gemaakt door dochter Bregtje) niet altijd of is er soms onenigheid over de manier waarop iets gespeeld wordt. Maar de wagen biedt mooie mogelijkheden: de geuzenopstand bij Den Briel ziet er bijvoorbeeld prachtig uit (al moet het zwaaien met een vlag in musicalland natuurlijk zoveel mogelijk vermeden worden).
De cast bestaat uit vier hardwerkende acteurs die zowel spelen, zingen als muziek maken. Vader Victor de Leeuw wordt gespeeld door Pim van Alten, die overduidelijk de show steelt. Plomp, egocentrisch en heerlijk bazig paradeert hij over het podium. Niet dat hij zijn vrouw Geertje er helemaal onder krijgt, daarvoor heeft Sandra Dijkstra teveel klasse. Myrthe Zonneveld als dochter Bregje is heerlijk in de weer met haar mobiele telefoon, wil er eigenlijk niet zijn, maar blijkt uiteindelijk helemaal op haar plek. Hugo de muzikant (gespeeld door Robbert van Unnik, die ook de muziek van de voorstelling maakte) wordt geheel tegen zijn zin tot hoofdpersoon Willem van Oranje verklaard, maar geniet overduidelijk van zijn rol.
Regisseur Mark Haayema maakte van “Lang Geleden…” een lekkere voorstelling. Het doet allemaal wat denken aan Horrible Histories van de BBC (of Daar komen de Romeinen op NPO 3), maar dat geeft niet. Geschiedenis is leuk en belangrijk als onderwerp van een aantrekkelijke voorstelling voor de jeugd. Met het historische Hamilton als grote musicalhit voor volwassenen op dit moment lijkt deze voorstelling precies op het juiste tijdstip te komen. Want ook de Nederlandse helden kunnen rappen, ga maar kijken bij “Lang Geleden…”!