In 2001 komt de Amerikaanse filmmaatschappij Dreamworks Animation met de film Shrek, geebaseerd op het gelijknamige sprookjesboek van William Steig.
Shrek vertelt het verhaal van de slechte heerser van Duloc — de kleine Lord Farquaad — die alle sprookjesfiguren uit Duloc heeft verbannen naar het moerasland van het groene reusachtige wezen, de oger Shrek. Shrek pikt dit niet en vertrekt samen met de, volgens hem zeer irritante, pratende ezel Donkey naar Farquaad om verhaal te halen. Farquaad heeft ondertussen zijn zinnen gezet op de mooie prinses Fiona, die opgesloten zit in een door een vuurspuwende draak bewaakte toren. Farquaad maakt een deal met Shrek: Shrek krijgt zijn moeras terug als Shrek prinses Fiona voor hem bevrijdt.
Commercieel gezien een enorm succes want Shrek brengt wereldwijd maar liefst meer dan $484 miljoen op. Ook de Oscar voor Best Animated Movie wordt in de wacht gesleept maar liefst 3 sequels en diverse spin-off films volgen.
De Dailymotion-versie van deze reportage:
Het idee voor een theaterversie ontstond in 2002 met een eerste reading in New York in 2007. Op 14 december 2008 ging de voorstelling op Broadway in wereldpremière na een try-out periode in Seattle. In de hoofdrollen Brian d’Arcy James (o.a. Blood Brothers, Carousel, Titanic) als Shrek, Sutton Foster (o.a. Les Miserables, Thoroughly Modern Millie) als Princess Fiona, Christopher Sieber (o.a. Chicago, Into the Woods, La Cage aux Folles) als Lord Farquaad, Daniel Beaker (o.a. The Youth en diverse Shakespeare stukken) als Donkey en Kecia Lewis-Evans (o.a. The Drowsey Chaperone, Leap of Faith) als the Dragon. In totaal speelde de productie 478 voorstelligen en won een Tony Award voor Best Costume Design of a Musical en 3 Drama Desk Awards (Costume, Set en mannelijke hoofdrol)
Voor zowel de Amerikaanse nationale tour als de Londense productie werd de voorstelling aangepast. Qua set minder groot en complex en ook werden er enkele sprookjes karakters vervangen. Daarnaast werd het nummer “Build a Wall’ eruit gehaald. (welke overigens wel in de Nederlandse productie te horen is) en ook het nummer “Don’t Let Me Go” sneuvelde tijdens de try-out periode. Op 14 juni 2011 ging de voorstelling in het Royal Drury Lane theater in premiere, waar het nog te zien is tot en met 24 februari 2013. De originele cast bestond uit Nigel Lindsay (o.a. King Lear, Guys and Dolls) in de rol van Shrek, Richard Blackwood (o.a. Cat on a Hot Tin Roof) als Donkey, Nigel Harman (o.a. Guys and Dolls) in de rol van Lord Farquad, Amanda Holden (o.a. Thoroughly Modern Millie) als Princess Fiona en Landi Oshinowo (o.a Sister Act) als the Dragon.
Met 4 nominaties voor een Laurens Olivier Award op zak, waaronder die van Best New Musical, won alleen Nigel Harman de award voor Best Performance in a Supporting Role in a Musical.
Naast producties in Azië, Frankrijk, Italië, Israël, Brazilië en de Filipijnen is het nu ook de beurt aan Nederland om deze voorstelling te gaan zien. Albert Verlinde Entertainment verwierf de rechten en brengt Shrek de Musical voor een exclusieve run in het Rai Theater in Amsterdam. Vooralsnog tot en met 6 januari 2013, maar een verlenging wordt niet uitgesloten.
William Spaaij kruipt in de groene rol van Shrek. Vooraf was er een hoop discussie of hij wel geschikt zou zijn voor deze rol. Ik moet helaas constateren dat ik William in beter passende rollen gezien heb. Zijn dikmaakpak lijkt hem in de weg te zitten. Hij komt geforceerd lomp over en ook vocaal heeft hij veel beter laten zien. Het komt allemaal wat eentonig over, de lagen die een Oger zou moeten hebben volgens het verhaal komen niet tot nauwelijks tot uiting. Op het nummer ‘bouw een muur’, na. Daar zien we de kwetsbaarheid, verdriet en frustratie. Maar het stralen wat we William eerder hebben zien doen in o.a. Mary Poppins, Footloose en Ramses, ontbreekt helaas.
Naast Shrek zien we Kim-Lian van der Meij in de rol van Prinses Fiona. Na haar geweldige Elle Woods in Legally Blonde zou je denken dat we alle kanten van Kim-Lian wel gezien hebben maar niets is minder waar. Ze weet opnieuw te verbazen met haar goed getimede humor en haar tapdans kwaliteiten. Vocaal gezien is ze erg sterk met als hoogtepunt de opening van de 2e acte ‘vroege vogel’. Ze zet een pittige en eigentijdse Fiona neer en lijkt helemaal in haar element in deze rol.
De rol van Ezel wordt gespeeld door Rogier Komproe. Qua materiaal natuurlijk een heerlijke rol om te mogen spelen. Lekker irritant zijn en Shrek op de huid zitten. Rogier zet een zeer goede prestatie neer. Hij heeft de juiste mimiek, zijn energie is de hele avond zeer hoog en elke grap die hij maakt komt feilloos aan.
Maar ster van de avond is toch echt Paul Groot in de rol van Heer Farquaad. Perfect gecast gezien zijn achtergrond (oa. Koefnoen en Kopspijkerscabaret). Heerlijk sluw en cynisch, geweldige mimiek, perfecte komische timing en vocaal gezien verrassend goed. Ook fysiek gezien houdt hij het hoge tempo van de voorstelling prima bij. Absoluut niet makkelijk gezien het feit dat Groot de hele avond op zijn knieën over het podium moet bewegen vanwege de lengte van Farquaad.
Dit alles wordt ondersteund door een sterk ensemble. Enthousiast, energiek, komisch, strak en lekker kunnen knallen in nummers als ‘Welkom in Duloc’, ‘Vroege Vogel’ en ‘Hang de Vlag uit’ Uitspringers zijn Marcel Visscher (o.a. Boze Wolf en Koning Herald), Matthew Michel (Peter Pan) en Barbera van der Kaay (Koekje, Goede Fee). Nog even een special note voor Birgit Lewis die de stem van de Draak verzorgt. Ondanks dat ze maar 1 nummer in de voorstelling heeft, ‘Voor Eeuwig’, krijgt ze bijna een staande ovatie. Ik kan maar 1 ding zeggen; wat een strot!
Met Shrek de Musical is het Albert Verlinde Entertainment opnieuw gelukt om een kwalitatief goede en leuke voorstelling neer te zetten voor zowel volwassenen als kinderen. Enige ‘zorg’ is alleen of het inmense Rai Theater niet te groot is voor deze show. In deze tijd is het toch moeilijk om grote theaters te vullen en je gunt deze voorstelling wel een langere run dan maar 2 en een halve maand.
Voor meer informatie en kaartverkoop ga naar http://www.shrekdemusical.nl/