Recensie

3 Biggetjes: een show voor duizenden.

De musical “De 3 Biggetjes” is nu de show “De 3 Biggetjes”. Het theater is nu de hal. “Alleen in België” is “Nu ook in Nederland”. Voor de jonge K3 fans een enorme belevenis, voor de ouders een leuke show, en voor hen die nu opnieuw “De 3 Biggetjes” gaan zien waarschijnlijk een lichte teleurstelling.

De 3 Biggetjes was één van de grootste musicalsuccessen van Studio100. Dit had natuurlijk zeker ook te maken met het meespelen van K3. Succes roept om herhaling, en zo ook bij de 3 Biggetjes. De herneming is nu een feit.
Er is ditmaal wel gekozen voor een andere aanpak. De intimiteit van het theater is verlaten en er is intrek genomen in grote hallen. In Nederland is het het Rotterdamse Ahoy geworden, tevens de grootste hal van de drie waarin de show te zien is. Tijdens de paasdagen dansen de biggen, zingen de wolven en bibbert het konijn meerdere malen per dag.

Het verhaal van de musical begint jaren na waar de bekende vertelling stopte. Eén van de drie biggen (allen zijn vrouwelijk in deze versie) leeft met haar drie dochters nog steeds in het stenen huisje, dat is omgebouwd tot een heuse herberg voor de dieren uit het bos. De grote boze wolf Baltimoor woont ook nog in het bos, en is er dus in al die tijd niet in geslaagd één van de biggen te vangen. Hij heeft wel drie zoons: Willy, een stoere macho, Waldo, een denker en Wuppert, een domoor.
Het is nu aan hen om te doen wat vader niet lukte. Het vangen van een big, of liever gezegd, de drie biggetjes. Het valt natuurlijk te verwachten dat de show (geschikt voor groot en klein) niet zal ontaarden in een ware slachtpartij. De goede verstaander zal een groot deel van de ontknoping ook zeker mijlenver zien aankomen.

De herberg met een door de roze kleuren en neon ietwat Amerikaans uiterlijk staat op het grote podium en kan ronddraaien. Op de achterzijde is een rotspartij, waarop ook een aantal scènes wordt gespeeld. Achter het podium bevindt zich een wit scherm (halfrond in de vorm van de wielerbaan). Hierop wordt met eenvoudige projecties het podiumbeeld aangevuld.
De wolven hebben hun intrek genomen in een oude auto, dat op een rond podium meer richting het midden van de zaal staat. De auto kan in de grond zakken, zodat deze volledig uit zicht is. De twee podia zijn verbonden met een soort catwalk waarop zich een stuk bewegend podium bevindt, maar dat ook is voorzien van een aantal luiken.
Voor de mensen die wat verderaf zitten, en dat zijn er in deze hal een behoorlijk aantal, is aan weerszijde een scherm te zien waarop live close-up beelden van de verrichtingen van de spelers te zien zijn. De details in de grime zijn zo goed te zien. Toch geven deze beelden een dubbel gevoel. Het spelen in een arena als deze dwingt tot overacting, zeker ook in gebaar. En juist op de schermen komt dat weer erg overdreven over.

De troef in de verkoop van de show is natuurlijk K3. Zij zijn de hoofdrolspelers en de lievelingen van zeker het jongere gedeelte van het publiek. Dat de dames niet behoren tot ’s werelds grootste vocalisten is wel bekend.(Bekijk anders eens de DVD van de musical “De Kleine Zeemeermin”). Toch slagen ze er in de samenzang ook live moeiteloos in het bekende K3-geluid te produceren. Dan is het zuiver en klinkt het gewoon goed.
Ook de rollen van de drie wolven mogen als hoofdrol worden bestempeld. Ondanks dat twee eerdere voorstellingen op deze dag qua zang een beetje hun tol lijken te hebben geëist speelt David Michiels zijn machorol met verve. En met grootse gebaren, maar dat past in deze cartooneske voorstelling. Peter Thyssen is de schlemiel van het trio. Niemand in de zaal zal waarschijnlijk geloven dat iemand zo dom kan zijn en dat past ook weer naadloos in de opzet. Patrick Onzia is juist de slimme van het stel, maar heeft daarmee ook de meest kleurloze rol binnen de wolvenzoons. Hij slaagt er dan ook niet in op te vallen.
Wolf Baltimoor, gespeeld door Dirk Lavrysen, is het enige personage dat echt wat diepgang heeft meegekregen. Hij lijdt onder zijn verleden en het falen van zijn zoons en ondanks het mishandelen van zijn jongste zoon geeft het hem toch een echt menselijk karakter.
Biggenmoeder Ganda (Daisy Thijs), vos Loewie (Door van Boeckel) en konijntje Pluisje (Free Souffriau) zijn allen gewoon goed, maar hun rol in het stuk is zeer beperkt, en bestaan dan ook nog eens voornamelijk uit spel, in plaats van zang.

07 April 2007
N.v.t.
Rotterdam
Ahoy
Producent: Studio 100
3 Biggetjes, Studio100, Dirk Lavrysen, K3, Door van Boeckel, David Michielse, Patrick Onzia, Peter Thyssen, Daisy Thijs, Free Souffriau, Ahoy, musical,

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen