Het was al een verrassing in Nederland. “Arthur en de strijd om Camelot” van de jonge producent I &L Entertainment. Event Team pakte deze productie op, en toverde de productie die in Nederland door 6 personen wordt gespeeld om tot een groot spektakel met een veelvoud aan castleden. Het verhaal blijft behouden, maar er wordt ook flink uitgepakt met dans- en ensemblestukken.
In Arthur en de strijd om Camelot maken we kennis met Arthur. Hij zit op school, maar zijn spreekbeurt over Camelot kan, ondanks het enthousiasme van de juf, de klas niet bekoren. Arthur’s vader is na de dood van zijn vrouw (en Arthur’s moeder) hertrouwd. Arthur’s Stiefbroer Kai (meer geïnteresseerd in automagazines) zit bij hem in de klas, en pest hem nogal. Ook dit keer, als Kai zijn fiets sloopt en Arthur dus naar huis moet lopen. Ondanks het aangekondigde noodweer heeft zijn stiefmoeder het te druk met het klaarmaken van het eten om Kai op te halen.
En dan belandt Arthur ineens in de Middeleeuwen. Een vrouw wordt belaagd door twee rovers, maar Arthur weet hen te verjagen met een paraplu. Hij wekt daarmee wel de woede op van Lancelot, die volgens hem de dame eerder had gezien, en dus had hàj het recht te redden. De onderlinge spanningen worden wat minder, hoewel beiden een oogje krijgen op Guinevere, de dame in kwestie.
Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk voor Arthur in deze tijd. Sommige woorden of uitdrukkingen snapt niemand, er is geen McDonalds om eten te halen, en een zwaard is best een zwaar ding. Met de kennis van Arthur over het zwaard in de steen, besluit het drietal ernaar op zoek te gaan. Maar deze wordt al snel verloren.
Morgana is de dochter van Uther Pendragon, de koning die is overleden. Zij rekende, na alles wat zij voor hem had gedaan, op de kroon, maar op zijn sterfbed verteld hij haar, dat hij nog een zoon Arthur heeft, die hij heeft verborgen. Hij moet koning worden. Deze beslissing maakt van Morgana een harteloos kreng. Maar haar gave in de toekomst te kijken heeft er ook voor gezorgd dat ze een popster is. Het volk is stapelgek op haar, maar zij haat het volk. Mordred is haar steun en toeverlaat, een wonderlijke mengeling van kruiperigheid en eerlijkheid, die door Morgana niet altijd op prijs wordt gesteld. Als zij achter het verhaal van de zwaard in de steen komen, gaan ook zij op zoek.
Event-team producties hangen tussen professioneel en amateur in. De hoofdrollen zijn van zeer hoog niveau, en de vertolkers mogen we zeker professionals noemen. De manier waarop Wesley van de Veken het publiek meeneemt in zijn verhaal is prachtig. Hij is Arthur, een beginnend puber met een passie voor het Arthur-verhaal en kwetsbaar voor pesterijen. Hij laat zich makkelijk meeslepen, en is recht voor zijn raap. Ook zijn liedjes klinken aangenaam. Zijn partners in de Middeleeuwen, de stoere Lancelot vertolkt door Nils Knockaert en Guinevere, gespeeld door Chloë de Bie. Beiden vertolkten eerder al hoofdrollen als Peter Pan en Yasmine bijvoorbeeld, en staan met een zichtbaar vertrouwen op het podium. Een zeer talenvol trio dus.
Maar niet alleen de ‘goeie’ worden sterk gespeeld, ook de slechte kant mag er zijn. Dorothy Wuyts is lekker slecht als Morgana Le Fay. Ze straalt uit een hekel aan de wereld te hebben, en weet dat goed af te reageren om de mensen op die wereld. Met uiteraard valse vleierij als dat nodig is, al kost dat moeite. Haar assistent Mordred wordt meesterlijk gespeeld door Nick Durivault. Natuurlijk is hij altijd de pineut, maar zijn oprechtheid en kinderlijke spontaniteit zijn ontwapenend. Hij zorgt ervoor dat je het wel met hem te doen hebt.
Maar in het woud van andere spelers valt nog iemand op. De jongste van het stel waarschijnlijk, die ook buitengewoon geloofwaardig acteert, en ook nog eens uitstekend danst. Even denk je ‘Simon Cowell’ een talent ontdekt te hebben (nou ja, na Event Team dan), maar onder andere Studio 100 is je ook al voor geweest. Remi de Smet zit ook al in ’14-’18 en sprak ook al in voor de Lego film. Mochten er binnenkort weer kinderrollen in de Vlaamse musical te vergeven zijn, verwachten we hem hier zeker terug te zien.
Het decor oogt prima. Een kasteel/ruine, weliswaar met wonderlijke schuifdeuren, maar met de juiste belichting en een paar decorstukken is het ook een bos, of een schoolplein. Aan effecten ook geen gebrek: rook, vuur, en vuurknallen, ze zijn er allemaal. De muziek is vooral eigentijds. Popster klinkt hip (op een Kid’s top 20 manier), Ik wil avontuur is een aanstekelijk nummer dat aan Telekids doet denken. Andere nummers, ballads. zijn weer wat meer traditioneel musical.
Ondanks het avontuurlijke verhaal, dat je wel in spanning houdt, is de voorstelling vooral geestig. De twisten tussen Lancelot en Arthur leveren herkenbare komische situaties op. De eigentijdse uitdrukkingen van Arthur en het onbegrip van zijn gezelschap, maar andersom zitten er in de teksten van het tweetal ook weer zinnen die in onze tijd een andere lading hebben gekregen. Toch moeten we vooral lachen om Mordred. Als hij weer een eerlijk antwoord geeft op een vraag van Morgana die een sociaal wenselijk antwoord verwacht bijvoorbeeld. Om de gezichten als zij hem weer als opstapje gebruikt, om zijn gehuppel, stemgebruik en motoriek.En omdat hij toch wat slimmer is als Morgana denkt, met als moment supràªme het activeren van de glazen bol. De vaart zit er goed in, alleen in de tweede akte valt de voorstelling wat stil.
Event Team heeft in de afgelopen jaren een uitstekende reputatie opgebouwd met de jaarlijkse musicals in de paasperiode. Hoewel het basismateriaal wel van wisselende kwaliteit was, werd er altijd een prachtige voorstelling van gemaakt. Arthur en de Strijd om Camelot is dan ook nog eens prima materiaal op te spelen, wat deze voorstelling tot een regelrechte aanrader maakt om te gaan kijken. Een uitstekende familiemusical, die nog tot en met 13 april in Evergem te zien is, en op 1 en 2 mei nog in Gent.
Volgend jaar volgt dan de musical De Kriegels. Alvast één verzoekje. Graag weer biografietjes van de hoofdrolspelers in het programmaboekje. Want als je zulk talent aan het werk ziet, ben je al snel benieuwd naar hun voorgeschiedenis.
Op de foto’s: de castleden samen met hun Nederlandse rolgenoten.