Dorothy is aan het puberen. Erg sympathiek is ze dan ook niet naar haar omgeving, en vooral niet richting haar tante Em. Enige die lijkt te tellen is het hondje Toto. Als iedereen de schuilkelder ingaat als er een orkaan op komst is holt ze dan ook achter het beestje aan, die juist dat moment kiest om weg te lopen. Ze schuilt in een schuurtje, en verzucht hoe graag ze ergens anders wil zijn.
Is het de storm of de wens? In ieder geval belandt ze in de wonderlijke wereld van Oz.
En wel precies op de lokale heks, die daar net bezig was het Munchkin-volk te onderdrukken. Ze wordt dus enthousiast ontvangen door deze wonderlijke wezens. De zus van de gesneuvelde heks, de Heks van het Noorden, treurt niet erg om het verlies van haar zuster. Ze geeft de laarzen van haar zus aan Dorothy, en dwingt haar deze aan te trekken, hoewel ze eigenlijk geen laarzen van een dooie wil aantrekken. Om terug te keren naar huis moet ze naar de tovenaar van Oz, en die kan ze vinden als ze het pad met de gele stenen volgt. De waarschuwing uit te kijken voor de vreemde wezens onderweg komt te laat; Dorothy hoort het niet.
En zo komt ze onderweg de vogelverschrikker tegen, en op aandringen van Toto mag zij mee. Wat later sluiten ook de blikken man en de laffe leeuw zich aan, eigenlijk tegen de zin van Dorothy. Toch zien we Dorothy al wat ontdooien, Maar de slechte heks van het westen heeft haar al in de smiezen, en wil met haar afrekenen. Die kans krijgt ze, als de tovenaar van Oz voor zijn medewerking een wederdienst verlangt. Dorothy moet de heks van het westen uitschakelen.
Het verhaal van de tovenaar is, zeker voor ons Nederlanders, onlosmakelijk verbonden met de bestaande musicalfilm uit 1939, met Judy Garland, ondanks dat de oorsprong zich bevindt in het kinderboek van L. Frank Baum. Bij het lezen van de titel waren we er dan ook van uitgegaan dat deze musical voor het eerst in onze herinnering een bestaande productie zou worden, maar niets is minder waar. Er wordt wel wat geleend uit de score van de originele musical (“Somewhere over the rainbow”) en ook uit the Wiz, de andere musical op basis van hetzelfde verhaal (“Ease on down the road”) komt een nummer terug, maar deze Tovenaar van Oz is een geheel eigen versie. De rest van de muziek bestaat uit bestaande nummers, en voornamelijk heel bekende, die van een eigen Nederlandse tekst zijn voorzien.
Qua kostuums vallen de Munchkins speciaal op. Vooral als het lichaam als een soort stuiterbal beweegt zijn ze onweerstaanbaar schattig. Maar ook de andere kostuums, zoals de vliegende apen, maar ook bijvoorbeeld van de blikken man, mogen er zijn. Het decor, een soort abstract landschap , met in het midden plaats voor de drie bandleden, wordt goed ondersteund door het projectiescherm erachter, en het hoofd van de Wizard is een fraai stukje techniek. Ook de bewegende podiumdelen zijn eenvoudig in de uitvoering, maar zorgen voor een mooi effect.
Wat is een voorstelling van Hofplein zonder een raar uitstapje hier en daar. Zo ook in dit verhaal, waar de eerste ontmoeting met de Laffe Leeuw gepaard gaat met een Lion King scene. De opmerking “Ozzzz, met een Z. Oss ligt in Brabant” (maar van Kansas en Amerika hadden ze even eerder nog niet gehoord). Die rarigheden maken de voorstelling altijd weer extra sjeuïg.
De muziek wordt voor het grootste gedeelte door een uitstekende driekoppige band (de Oz Brothers) gespeeld. Ze bevinden zich midden op het podium, en worden dan soms ook in de actie betrokken. Als ze op een moment wel erg enthousiast willen spelen, worden ze door Dorothy tot de orde geroepen. De veelal funky arrangementen zorgen ervoor dat de zeer uiteenlopende genres toch eenzelfde klank krijgen, wat de voorstelling tot een geheel maakt. Al is wel de voornaamste zwakte van de voorstelling dat juist al die verschillende bekende nummers afleiden, omdat je als publiek in gedachte met de originelen bezig bent.
Het spel is, zoals we van Hofplein gewend zijn, immer enthousiast en de rollen en rolletjes worden leuk vertolkt. De uitdagingen zitten vooral in de groepsdansen, en dat is in dit geval ook zo. Het ziet er nu al wel goed uit, maar wat meer gelijk kan altijd. Een aantal karakters springt eruit. Natuurlijk Jill Tjin Asjoe als Dorothy, die bij haar eerste stappen een klein beetje ingestudeerde indruk maakte, maar vanaf een paar momenten later een zeer overtuigende puber speelt, en haar rol ook prima zingt. Foske van Puffelen is de als Michael Jackson aangeklede vogelverschrikker. Een prachtige vertolking van Man in the Mirror, prachtige slungelige motoriek, en een vertederende manier van praten. Er lijkt inspiratie te zijn opgedaan bij Goofy, en dat werkt hier uitstekend. Iets magisch heeft Justin van den Berg als de blikken man. Hij is met zijn kostuum enorm ingepakt, en toch weet hij je onmiddellijk te pakken. We houden onmiddellijk van deze blikken man met zijn warme zangstem.
De laatste opvallende rol is die van tovenaar van Oz. De jonge Friso van der Werf brengt hem met enorme bravoure en uitstraling, en vooral parlando slaat hij zich dapper en sterk door zijn
Inge Ipenburg straat, en weet de enigszins stereotype slechte heksen toch wel een komisch kantje te geven. De eerste door haar eigen lot te voorspellen”Maar hoe groot is de kans erop?”, de ander , die vroeger nooit gepest is “maar ik krijg ze nog wel”. En de goede feeën zijn dan weer tandglazuurspringend zoetsappig, in beweging en stemgebruik.
De Tovenaar van Oz heeft weer de typische Hofplein-kenmerken. Bekende karakter-eigenschappen, een aantal zeer jonge castleden, veel grappen en soms rare zijsprongen, het doorbreken van de vierde wand en enthousiaste jongeren op het podium. Ook de gastactrice Inge Ipenburg speelt leuk mee. Ze pakt haar momenten met haar dik aangezette slechte heksen, en mierzoete goede, maar geeft Dorothy en de andere jonge spelers alle ruimte. Ook deze winterproductie is het weer waard om gezien te worden.
Musicalworld zag cast A1 in actie. De voorstelling speelt nog tot en met 5 februari, al is het met de kerstverwijzingen het leukste om al snel te gaan kijken. Meer informatie vind je op de website http://www.hofpleinrotterdam.nl