X

Wist je dat?

Je kunt met de slider zelf bepalen of je nu meer het artikel wilt lezen of de videoreportage wilt bekijken.

Recensie

Theater Terra’s Kikker en de vallende ster ⭐⭐⭐⭐

Musicalworlds premièreverslag van Kikker en de vallende ster, muzikale poppenvoorstelling van Theater Terra. Recensie en VIDEO.

Gebruik de slider om te bepalen wat je het meest wilt zien.

Waar het video-team de première bijwoonde, was uw recensent er dankzij dit extreem drukke theaterweekend, al bij de voorpremière bij.

Voor veel van de bezoekers zal een bezoek aan deze kikker een van de eerste keren zijn dat ze het theater bezoeken, laat staan dat ze al eerdere Kikker-voorstellingen zagen. De vorige stamt alweer uit 2014. Desondanks ontwikkelt Theater Terra steeds nieuwe voorstellingen, wat leuk is voor ouders met veel kinderen, en natuurlijk uw Musicalworld recensent.

Kikker en de Vallende Ster is gebaseerd op een verhaal uit de nalatenschap van Max Velthuis, dat deze maand ook in boekvorm is verschenen. Het is het verhaal over het doen van wensen, en vooral het helpen van anderen. De vier bekende figuren uit Kikker, naast de naamgever ook Eend, Haas en Varkentje, kijken naar de sterren. Haas weet dat je een wens mag doen als je een vallende ster ziet. Als dat ook daadwerkelijk gebeurt, blijkt Kikker het te hebben gemist. En zo kan iedereen iets wensen behalve hij. Helaas voor Varkentje moet iedereen die wens voor zichzelf houden, terwijl hij niets liever wil dan vertellen wat hij wil. Maar het lukt hem. Als Kikker merkt dat het even duurt, probeert hij de wensen van de anderen te achterhalen, zodat hij hen een handje kan helpen. Het levert onder andere een heerlijke scene met ‘Maanvarkentje’ op.  Aan de andere kant willen zijn vriendjes juist dat Kikker ook een vallende ster gaat zien, maar met al die bewolking wordt dat wel heel lastig.
De voorstelling begint nogal abrupt, wat samenhangt met de eis van de ervan van de schrijver op dezelfde manier te openen als het eerste plaatje uit het boek. Wie zien de vier vrienden bij de sterrenkijker, en er even mee stoeien. Aan welke kant moet je kijken? Als de situatie duidelijk is, is de voorstelling verder prima te volgen. Hier en daar een beetje leerzaam, maar toch vooral lekker entertainment. De karakter zijn stuk voor stuk erg aimabel. Toch is het vooral varkentje die in dit verhaal de show steelt. Zijn onvermoeibare enthousiasme speelt daarin een grote rol. Hij wordt geweldig vertolkt door Pepijn Schwartz, die ook nog eens het gastoptreden van Rat doet. Kikker is zoals Kikker moet zijn. Nieuwsgierig, hulpvaardig, creatief. Wesley de Ridder speelde de rol al in 2014 en heeft deze nog steeds prima in de vingers. Hij zorgde tevens voor de regie.  Eend wordt lekker gespeeld door Anouk Snel, terwijl Haas een statige, erudiete uitstraling krijgt in de handen van Ewout Heijbroek.

Theater Terra staat van oudsher bekend om creatieve manieren om dingen uit te beelden. Zo komen dit keer zichtbare scèneveranderingen in handen van een paar vogels te liggen, die bijvoorbeeld met een blauw doek het water doen verschijnen. Het gezelschap is op zijn best als er op popniveau aan details wordt gewerkt. Zo bijvoorbeeld de omgang met de te hete taart door kikker, die dus bijna zijn handen brandt, geweldig om naar te kijken. Op zo’n moment zijn er twee acteurs mee bezig om dit levensecht te laten zien.

Kikker en de Vallende Ster is een leuke voorstelling voor de doelgroep, waarbij ook de begeleiding genoeg kan genieten van met name het knappe poppenspel. Mocht de voorstelling bevallen is er goed nieuws, al aan het begin van de voorstelling. Op de volgende Kikker hoeven we geen jaren te wachten: volgend seizoen keert hij alweer terug, met weer een (grotendeels) nieuw avontuur. Dit avontuur is te zien tot en met maart 2019.

 

param name="allowscriptaccess" value="always">

16 September 2018
Première
Amsterdam
De Meervaart
https://theaterterra.nl/kindervoorstellingen/kikker-en-vallende-ster/
theater terra, kikker, vallende ster, Wesley de Ridder, ewout heijbroek, pepijn schwartz, anouk snel, premiere, poppen,


Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen