Recensie

Kleine Draak (JTO - Vlaanderen) ⭐⭐⭐⭐

Een uur genot voor Vlaamse jonge kinderen en meegekomen ouders. Kleine Draak is een kleine, maar vooral lieve, leuke voorstelling op basis van het prentenboek van Lieve Baeten.

Kleine voorstellingen zijn vaak schoolvoorbeelden van hoe creatief theater kan zijn. Zonder grootse decors of speciale effecten doen ze vaak een beroep op de fantasie. Zo ontstaat in deze voorstelling brand in de coulissen. Niet meer dan licht, rook en geluid, maar zeer overtuigend, en een prachtig plaatje. Het is één van de visuele hoogtepunten van Kleine Draak.

In de drakenwereld zijn er verwachtingen bij een nieuwe jonge draak. Om een echte draak te worden moet je een kind bang kunnen maken. En daarbij zijn een aantal drakendingen belangrijk: brullen, vuur spuwen en vliegen. Kleine draak kan deze dingen nog niet. En als het kind dan ook nog eens niet bang is uitgevallen, dreigt alles in de soep te lopen. Maar niets is minder waar: het jongetje Beppo helpt kleine draak zijn nog niet ontwikkelde krachten te vinden. Daarbij worden ze geholpen door ontmoetingen met andere, bijzondere draken.
De opening van de voorstelling is nog wel voor verbetering vatbaar. Het oogt wat rommelig en ontbeert focus, maar gelukkig trekt dit snel bij. Het simpele decor ziet er goedverzorgd uit, en ook de drakenkostuums zijn bijzonder fraai. We zien de vader en moeder Draak, en Bompi (voor de Nederlanders zonder enig Vlaams taalgevoel: de opa) rond de kinderwagen staan. Het is één van de weinige keren dat we de ouders in vol ornaat zien: de cast bestaat slechts uit drie personen, en vertolken dus alle rollen. Als andere draken verslag doen van de vorderingen aan de ouders, zien we slechts het hoofd door het venster van het kasteel. Hannes Vandersteene speelt naast vader namelijk ook Kleine Draak. Nu is klein in drakenbelevenis natuurlijk wat anders dan door mensenogen. Hij torent namelijk wel uit over Beppo, gespeeld door Marjan De Gendt, tevens moeder draak. De andere draken worden gespeeld door Michaël Zanders: naast Bompi is dat een Franstalige damesdraak (of drag-draak) en een Chinese. Bij deze laatste wordt wat met de L-R gespeeld, wat bij een politiek correcte toeschouwer misschien wat wrevel kan opwekken. De situaties en het plaatje zijn echter allemaal zo cartoonesk, dat het niet al te serieus zal worden opgevat.

Uit de voorstellingen vallen voor wie het wel allerlei boodschappen en boodschapjes te halen. Er zal vast wel een ouder zijn geweest die de voorliefde van Kleine Draak voor opruimen in de eigen huiselijke kring heeft gebruikt. Toch is het eerst en vooral gewoon een leuk schouwspel met grappige en aansprekende karakters. Bompi bijvoorbeeld, die op de meest ongelukkige momenten in slaap valt, maar ook de spontane Beppo. De liedjes zijn aanstekelijk en nestelen zich gemakkelijk in je hoofd, om daar voorlopig ook te blijven zitten. We wachten dan ook met smart op de CD, of eventueel een moderner alternatief als I-tunes.

Met Kleine Draak heeft Jeugdtheater Ondersteboven uit Sint Niklaas dus weer een leuke kindervoorstelling gemaakt. De vorige voorstelling, Lotje, heeft jaren gespeeld, en deze nieuwe zou dezelfde toekomst tegemoet moeten kunnen gaan. Wederom is de basis een prentenboek van Lieve Baeten, en is het gelukt om ook van de voorstelling een plaatje te maken. Michaël Zanders en Stefan de Guyse hebben er wederom een leuk script rond gemaakt, en de liedjes die laatstgenoemde voor Kleine Draak maakte zijn nog aanstekelijker dan die voor Lotje.
De speellijst voor dit seizoen is nog niet zo lang, maar wie in de doelgroep valt en in de buurt van Temse, Zele, Zwevegem, Wielsbeke of Antwerpen woont, moet deze voorstelling niet aan zich voorbij laten gaan.

29 December 2018
Reguliere voorstelling
Sint Niklaas (België)
Stadsschouwburg
http://www.jto.be/

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen