Fotoverslag

Nederlandse premiere Made in Dagenham

Bijna 10 jaar na de eerste West End voorstelling is de musical Made In Dagenham ook in Nederland te zien. En wat heeft Starlight Boulevard er een heerlijke voorstelling van gemaakt. Een foto-impressie en een kort verslag.

De allereerste try-out van Made in Dagenham zat ik op het balkon van het Adelphi Theatre in Londen, nu bevind ik me, met camera bij de eerste Nederlandse try-out. En hoewel ik ook genoot van de Engelse uitvoering, lijkt deze Nederlandse versie veel beter in balans te zijn, waardoor de mensen op het podium beter tot hun recht komen. Het mag dan wel amateur heten, maar de uitstraling is bijzonder professioneel.

Made In Dagenham is gebaseerd op de gelijknamige film, en die is weer gebaseerd op waargebeurde feiten. Jaar: 1968. Locatie: de Ford-fabriek in Dagenham (nabij Londen, Engeland). De directie besluit het werk van de vrouwen die de bekleding van de autostoelen naaien te kwalificeren als ongeschoold werk en ze dus in een lagere loonschaal te plaatsen. Ze pikken dit echter niet - ze moeten 3 cursussen volgen - en komen in opstand. In eerste instantie om dit terug te laten draaien, maar al snel zetten ze in op gelijke beloning voor mannen en vrouwen.

In de musical volgen we Rita O’Grady, die van gewone fabrieksarbeider tegen wil en dank uitgroeit tot de leider van deze beweging. Uiteraard gaat dat niet zonder slag of stoot en levert dit onder andere in haar gezin flinke problemen op.

Het stuk heeft een aantal sterke vrouwenrollen, die prima worden vertolkt, waardoor je makkelijk in het verhaal wordt meegenomen. De mannen zijn vrijwel zonder uitzonderingen meer stereotypes, wat voor een mooi contrast zorgt. Er is een flinke dosis comedy en een aantal grote shownummers zorgt voor een flink spektakel. Met weinig decor, maar wel veel kostuums, wordt een heerlijke show neergezet. Snelle changementen zorgen ervoor dat de vaart wordt behouden. De musical heeft lekker in het gehoor liggende muziek, hier uitgevoerd door een uitstekend orkest. Zij zorgen voor de begeleiding die de prima zang nodig heeft. Je vergeet vaak dat je naar een amateurvoorstelling zit te kijken.

Made in Dagenham is het zien meer dan waard, zeker voor de musicalliefhebber. Waar de professionele producenten toch weer grotendeels terugvallen op bekende titels is dit de kans om een nieuwe titel in een uitstekende uitvoering te zien. Wat wel handig is wat elementaire kennis over de politiek in Engeland (Labour - vakbonden) en de tijdgeest van toen. Tijd voor uitleg wordt er in de voorstelling niet genomen.

Een uitgebreide collectie foto’s van deze fijne voorstelling:


Meer foto’s op de volgende pagina

29 May 2024
Try-out
IJsselstein
Fulcotheater
https://www.starlight-boulevard.nl/

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen