Recensie

Woezel en Pip plezieren hun jonge vriendjes.

De derde theatervoorstelling rond Woezel en Pip. ‘Overal Vriendjes!’, is wederom een aangename voorstelling voor de kleinste theaterbezoekers, gespeeld door keien in het vak.

Voor kinderen is de wereld van Woezel en Pip heel herkenbaar; voor volwassenen misschien een droom, een ongecompliceerde wereld zonder enige echte bedreiging. Nou ja, niet helemaal. De Tovertuin blijkt (in de winter) ook zo zijn gevaren te hebben.
Want de voorstelling leidt de twee hondjes door de twee seizoenen, waar ze steeds een paar korte avontuurtjes beleven. Zo gooit Woezel per ongelijk een sneeuwbal tegen een sneeuwman, en maken voor hem een gezelschapshondje omdat hij helemaal alleen is. Als Pip wat later het ijs op gaat is Woezel wat huivering, maar eenmaal erop krijgt hij de smaak te pakken, Maar dan gaat het mis, en zakt hij door het ijs. Gelukkig weet Pip hem te redden, en blijven ze dus vrienden door dik en dun ijs. Verder gaan ze onder andere picknicken, op vakantie, en een wel heel bijzondere taart bakken voor tante Perenboom. Woezel raakt een verkeerde snaar bij Buurpoes,  met gevolgen voor veel kleine dieren in de Tovertuin. Zal hij sorry durven zeggen?
Geen groot verhaal dus, maar mini-avonturen die goed geschikt zijn voor jonge kinderen met een korte spanningsboog. Verhaaltjes worden snel afgerond, voordat er weer een volgende begint. De kleine inconsistenties zullen ze waarschijnlijk niet zien. Bij de picknick wil Buurpoes bijvoorbeeld niet zwemmen omdat poezen daar niet van houden, maar op vakantie zien we haar met een duikbril. De ene keer lijken ze ergens al jaren mee bekend, maar op andere momenten is het totaal nieuw (zoals het verliezen van de bladeren door tante Perenboom).
De mensen achter de figuren op het podium zijn een groep oude rotten. Woezel wordt al sinds de eerste Woezel en Pip-musical gespeeld door Koen Iking. Hij is één met zijn karakter, de enthousiaste jongensachtige hond. Jacqueline Goedmakers was in de eerste musical ook al Pip, en ook zij weet Pip helemaal tot leven te brengen. Bettine Holwerda was ook al de vertelster in het eerste deel, en is nu weer terug. Ze speelt ook onder andere tante Perenboom. De meeste bijfiguren worden vertolkt door Gijs Geers., waaronder De Wijze Varen, Molletje en vooral Buurpoes. Ook hij speelde deze rollen al eerder. Samen maken ze er een feestje van op het podium. Soms is het enthousiasme zo groot, dat de cast wel dubbel zo groot lijkt.
Het decor is simpel. In de vormgeving zijn de prenten van de prentenboeken waarop de voorstellingen zijn gebaseerd, aangehouden. Decorstukken worden meestal door de spelers op en afgereden, Soms wordt hier dan nog een beetje mee gespeeld, zoals de molshoop van Molletje, die zo bijna tegen de muur van Buurpoes aan botst. Het decor herbergt een echte verrassing, en dat is als zonnetje toch niet het continu lachende gezichtje aan de hemel blijkt te zijn.
De première vond plaats in het Beatrixtheater, en die zaal blijkt wel erg groot voor deze vcorstelling. Vanaf een afstand wordt de band met de katakters toch minder, en een paar scenes die gespeeld worden met kleine figuren vallen volledig weg. Wie de keuze heeft kan dus beter de regionale schouwburg uitkiezen, of zorgen dat hij in een groot theater niet te ver weg zit.
Voor de doelgroep is de voorstelling zeer geschikt. Een paar kinderblazen blijkt het uur te veel, maar de meesten volgen de voorstelling, met de nodige rumoer. Want uiteraard is soms een reactie uit de zaal nodig. “Bewoog die sneeuwpop nou?” En natuurlijk willen de kinderen wel reageren. Al is het daarna wel weer lastig om weer rustig te blijven zitten. Maar de spelers op het podium spelen daar wel overheen.

Première
Utrecht
Beatrix Theater
https://vanhoornejunior.nl/woezel-en-pip

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen